Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-25T19:13:52+08:00
Rangka Karangan
1.      alamat pengirim ( permulaan perkataan dalam huruf besar ) ( jangan lupa tanda koma di hujungnya ) kemudian selang satu baris2.      buat satu baris panjang melintang kemudian selang satu baris3.      nama ( jawatan ) serta alamat penerima ( permulaan perkataan dalam huruf besar )( alamat yang terakhir digariskan )4.      tarikh ( selari dengan alamat terakhir penerima ) ( bulan ditulis dalam huruf besar )5.      kata ganti diri penerima ( Tuan, )6.      perkara / tajuk ( permulaan perkataan dalam huruf besar dan digariskan )7.      perenggan pertama  tujuan menulis surat ini ( tiada jarak perenggan, lihat contoh )8.      perenggan ke-2        - bola lama tidak dapat digunakan lagi  memerlukan bola baru        ( bagi perenggan kedua dan seterusnya mempunyai nombor serta tanda noktah. Jarakkan           sedikit   sebelum menulis )9.      perenggan ke-3 - berharap agar permohonan diluluskan supaya latihan tidak terganggu10.   perenggan ke-4 -  mempunyai masa yang singkat sebelum hari perlawanan11.   penutup   - terima kasih12.   tandatangan pengirim ( boleh ditulis nama secara bersambung atau tidak )13.   nama penuh ( huruf besar ) dalam kurungan14.   jawatan jika ada ( permulaan perkataan dalam huruf besar )15.   berhati-hati dalam penggunaan tanda baca seperti huruf besar , tanda noktah dan koma.
Tips : Amalkan menulis salam sebelum memulakan karangan jenis ucapan, syarahan, surat tidak rasmi atau jenis karangan yang sesuai., Ini adalah kerana, diyakini kebanyakan yang memeriksa kertas penulisan adalah orang terdiri dari kalangan orang Islam.
2016-03-26T10:23:00+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ormat Surat Kiriman Rasmi

Alamat Penulis

______________

______________

______________

________________________________________( garisan panjang )_______________________

Jawatan / penerima

Alamat (pejabat, sekolah, dsb) Tarikh : (selari dengan nama negeri)

Tuan / Puan,

Tajuk /Perkara / Hal (Permulaan Perkataan Huruf Besar Dan Gariskan)

Menyatakan tujuan ( perenggan tiada nombor dan rapat di sebelah kiri)

2. ( Menyatakan isi -isi atau hal-hal lain yang berkaitan dengan tajuk. cuba sampaikan sekurang-kurangnya tiga isi penting yang berkaitan antara satu sama lain)

3. ( Menyatakan hal-hal lain yang ada hubungannya dengan hal yang kita kemukakan , misalnya alasan yang boleh memungkinkan permohonan kita dipertimbangkan.)

(Penutup)

Yang benar, ( perhatikan penggunaan huruf yang digunakan)

__________

Nama Penuh ( HURUF BESAR)

Jawatan ( Huruf Kecil )