Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-03-21T17:06:12+08:00
Stomata merupakan kata majmuk bagi 'stoma' dalam istilah Bahasa Inggeris . Stomata merupakan liang-liang terbuka yang kebanyakannya terdapat di bawah bahagian daun . Pembukaan dan penutupan stomata dikawal oleh sel pengawal yang berada di bahagian kiri dan kanan stomata dan berbentuk seakan-akan bibir . Stomata berfungsi untuk membuka ruang pengeluaran air dalam bentuk wap apabila tumbuh-tumbuhan menjalankan respirasi . 
1 5 1
mcm mne stomata boleh tertutup dan trbuka??
Stomata boleh tertutup dan terbuka berdasarkan tindakan sel pengawal . Sebagai contohnya , pada waktu matahari memancarkan cahaya , klorifil akan menyerap cahaya matahari dan hasilnya , ion kalium akan menyerap ke dalam sel pengawal
dan menyebabkan ianya bersifat hipertonik . Maka , sel pengawal akan menyerap air dengan banyak daripada sel di sekelilingnya , hasilnya sel pengawal akan menjadi segah , maka secara automatik sel pengawal akan membentuk lengkungan seakan -akan berbentuk C yang akan membenarkan stomata terbuka .
Kalau saya tak silap
2016-03-26T20:06:04+08:00
Stoma ialah liang -liang pada daun.Banyak stoma berada di bawah daun kerana untuk mengelakkan air yang banyak disingkirkan melalui proses transpirasi.Cahaya merangsang pembukaan stoma.