Jawapan

2016-03-21T18:01:09+08:00
Melakukan pembersihan di sekitar kawasan rumah secara induvidu selama 10 minit setaip hari . Selain itu , kita juga perlu memastikan tempat-tempat takungan air ditutup dan diletakkan ubat 'abate' . Malahan , gotong-royong secara mingguan turut mencegah pembiakan nyamuk aedes untuk mencegah diri daripada demam denggi .
2016-03-21T18:12:52+08:00
1)memusnahkan tempat pembiakan nyamuk - Barang buangan seperti tayar buruk, tin kosong, tempurung kelapa dan bekas plastik yang menjadi tempat pembiakan nyamuk hendaklah dimusnahkan. Pasu bunga, bekas air dan sebarang bekas yang boleh menakung air perlu dibubuh ubat jentik-jentik atau ditukar airnya dengan kerap untuk mencegah pembiakan nyamuk Aedes.
2)Melindungi diri daripada gigitan nyamuk - Nyamuk biasanya keluar pada awal pagi atau lewat petang. Oleh itu, pakailah pakaian yang menutupi kebanyakan bahagian tubuh apabila berada di luar rumah pada waktu itu. Selain itu,kita boleh menyapukan krim penghindar nyamuk pada bahagian tubuh yang terdedah.
3)Memasang jaring nyamuk pada tingkap rumah - Jaring ini dapat menghalang nyamuk daripada memasuki rumah.  Di dalam rumah pula, gunakan ubat lingkaran nyamuk untuk mengelak daripada digigit nyamuk pada waktu malam.
4)Menghapuskan nyamuk dewasa -Kita boleh menggunakan penyembur nyamuk bagi membunuh nyamuk dewasa di dalam rumah.  Di luar rumah pula, minta pihak berkuasa mengadakan semburan kabus untuk membunuh nyamuk.