Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-22T18:14:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-dapat menambahkan pendapatan ekonomi
-dapat mempromosikan barang 2 kita
-Antara kesan pltsitifnya termasuklah industri ini dapat memperkaya budaya kita. Hal ini demikian kerana kemasukan pelancong asing mendedahkan kita kepada budaya yang diamalkan mereka. Oleh hal yang demikian, kita berpeluang menerapkan dan mencontoh budaya positif yang diamalkan mereka, khususnya budaya yang unik sifatnya. Sebagai contohnya, orang Barat dan Jepun terkenal sebagai manusia yang tidak suka membuang masa. Mereka juga memiliki minat membaca yang tinggi dan biasanya akan membaca tidak kira di mana mereka berada. Selain itu, mereka sangat menitikberatkan penjagaan diet dan kesihatan tubuh badan. Mereka bersarapan atau makan tengah hari secara ala kadar sahaja. Pelancong asing juga mengutamakan kebersihan alam sekitar. Mereka tidak membuang sampah di merata-rata tempat. Kesemua amalan yang menjadi budaya pelancong asing tersebut sesuai dicontoh dan diterapkan oleh rakyat negara ini dan menjadi budaya kita.

Selain itu, industri pelancongan memberikan peluang kepada kita untuk mengetengahkan budaya tradisional yang menjadi amalan masyarakat majmuk di negara ini. Hal ini demikian kerana kebanyakan  pelancong asing terdiri daripada manusia yang bersifat ingin tahu. Kecintaan mereka terhadap sesuatu bentuk budaya amat tinggi. Keadaan tersebut memberi kita peluang untuk mengkomersialkan kebudayaan tradisional seperti tarian, nyanyian, permainan, dan sebagainya. Hal ini telah pun berlaku sekarang kerana kebanyakan hotel di negara ini ada mempersembahkan budaya tradisional untuk menghiburkan pelancong asing. Artis-artis yang terlibat dalam pefsembahan tersebut diberi ganjaran yang lumayan. Keadaan ini secara tidak langsung menggalakkan lebih banyak generasi muda melibatkan diri dalam budaya tradisional dan seterusnya mencintai budaya sendiri supaya tidak pupus ditelan zaman. Selain itu, kemasukan pelancong asing turut membantu memajukan industri kraf tangan tempatan. Hal ini demikian kerana sebagai pelancong mereka akan membeli pelbagai barangan seperti ukiran kayu, batik, dan lain-lain untuk dijadikan cenderahati atau kenang-kenangan apabila pulang ke negara masing-masing.Kesan yang seterusnya ialah pelancongan membantu memupuk persefahaman sejagat. Kemasukan pelancong asing membolehkan kita berinteraksi dan berkomunikasi dengan mereka. Melalui interaksi dan komunikasi dengan mereka, kita dapat bertukar-tukar fikiran dan pendapat tentang pelbagai perkara. Kita dapat mengetahui keadaan politik dan ekonomi mereka Berta adat resam yang diamalkan mereka dengan lebih mendalam dan rinci. Mereka pula akan mengetahui keadaan negara kita yang sebenarnya melalui interaksi dan komunikasi dengan kita. Sebagai contoh, kita dapat memberitahukan amalan “rumah terbuka” yang sudah menjadi budaya nasional kerana diamalkan oleh segenap lapisan masyarakat majmuk di negara ini. Penerangan kita ini secara tidak langsung dapat menangkis fitnah asing yang mengatakan negara kita berada dalam keadaan huru-hara dan dipenuhi sentimen perkauman.