Jawapan

2016-03-23T21:41:47+08:00
-menyebabkan ketagihan
-mendatangkan penyakit yang berbahaya
13 4 13
2016-03-23T22:27:19+08:00
  merokok ialah salah satu budaya kuning yang semakin berleluasa di negara malaysia. Terdapat banyak keburukan merokok yang akan di alami oleh perokok perokok. Kebanyakannya, pelajarlah yang sentiasa merokok. ianya disebabkan sikap budak kini yang semakin luntur nilai tanggungjawabnya sebagai seorang pelajar. merokok bukan sahaja dilakukan oleh pelajar malahan orang dewasa yang tidak mengira umur mahupun jantina.

    Antara keburukannya ialah kita akan mudah diserang penyakit penyakit yang kronik serta berbahaya. Contohnya diabetes, sakit jantung dan macam macam lagi. Selain itu, asap rokok juga membawa padah jika kita terhidu bau rokok terutamanya bagi  bayi.

     Merokok juga akan membuang masa yang terluang kita begitu sahaja. Sebagai contoh, kita akan melupakan amal ibadah kerana terlalu asyik merokok. Beerkemungkinan besar, kita juga akan terjebak dalam budaya kuning jenis dadah.

      Kesimpulannya, kita haruslah membuang tabiat merokok dalam diri kita bagi memastikan kesihatan diri kita lebih terjamin.
34 3 34
maaf jika ada kesalahan struktur ayat mahupun kesalahan ejaan dan sebagainya