Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-24T15:59:27+08:00
Cara-cara menceriakan kawasan sekolah                  Sekolah ialah tempat kita belajar dan menimba ilmu.  Kawasan sekolah  yang kondusif akan mempengaruhi pelajar menuntut ilmu. kita seharusnya menjaga kebersihan dan keindahan sekolah. Setiap pelajar akan berasa selesa jika persekitaran sekolahnya bersih dan ceria.
    Salah satu langkah cara untuk menceriakan kawasan sekolah adalah mengadakan program bergotong-royong.  Aktiviti bergotong royong harus diadakan berkala untuk membersihkan kawasan sekolah. Aktiviti ini perlu melibatkan seisi warga sekolah.  Gotong-royong bertujuan untuk memastikan setiap warga sekolah dapat bekerjasama untuk menjaga kebersihan sekolah. Selain itu, kerja dapat disiapkan dengan cepat dan mudah, bak kata pepatah,yang berat sama dipikul, yang ringan sama dengan dijinjing.  

             Seterusnya adalah mengadakan taman bunga di sekolah. Program sekolah dalam taman patut diadakan dengan menanam  pokok-pokok bunga dan tumbuh-tumbuhan yang menghijau. Persekitaran sekolah lebih nyaman dan berudara segar.  Landskap sekolah juga patut dilengkapi dengan kolam ikan dan gunung-gunungan buatan serta pondok untuk membaca. Nescaya pelajar lebih selasa dan minat untuk menuntut ilmu.
            Di samping itu pihak sekolah boleh mengecat bangunan semula.  Mengecat bangunan boleh mencantikkan sekolah. Pelajar juga akan berasa seronok untuk datang ke sekolah yang berseri-seri. Cogan kata ada menyatakan , “sekolahku syurgaku.”  Dengan bantuan Persatuan Ibu Bapa dan Guru, pihak sekolah boleh menyediakan cat dan berus cat.  Kelab atau persatuan kokurikulum juga digalakkan melukis mural pada dinding sekolah. Suasana Nampak lebih cantik.
#guna format dialog