Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-22T23:29:03+08:00
Tajuk ulasan – Tulis nama buku dan tajuk kecil (tagline) yang merangkumi keseluruhan buku. Pilih tajuk yang ‘catchy’. Rujuk tajuk-tajuk akhbar tempatan yang menggunakan ayat ringkas tapi menggamit pembaca untuk membaca keseluruhan berita. Begitulah. Contoh; Kuasa Kata – Apabila kata-kata menjadi cinta! (Buku Kuasa Kata karya Mahaya Mohd. Yassin)Perenggan pertama ulasan, boleh sahaja tulis tentang petikan-petikan menarik dalam buku tersebut (rujuk ulasan Gadis Oren yang saya tulis). Boleh juga memuatkan pendapat peribadi tentang buku, latar belakang buku dan penulis dan ciri-ciri teknikal buku.Isi – tulis pendapat peribadi beserta fakta tentang apa sahaja yang mahu dikongsikan kepada pembaca tentang buku itu. Dalam bahagian ini saya bagi tips bagaimana mahu menulis keistimewaan atau perkara penting tentang buku yang diulas – semasa membaca, buat nota ringkas – tentang apa sahaja yang menarik untuk dikongsikan. Dengan itu, kebanyakan isi ulasan akan kita peroleh dengan mudah tanpa menyelak-nyelak kembali buku tersebut.Jika boleh, ambillah gambar buku dari pelbagai sisi atau gambar-gambar dalam buku [jika ada], dikepilkan bersama ulasan. Ilustrasi boleh buat jiwa pembaca tenang sebelum meneruskan bacaan ulasan.Masukkan pendapat-pendapat orang lain mengenai buku ini – boleh sahaja setuju atau tidak setuju dengan pendapat orang lain.


Bagaimana cara menulis ulasan?TripAdvisor Support - Januari 13, 2016 10:00

Untuk menulis ulasan:

Klik tombol Tulis Ulasan pada panel navigasi hijau.Cari properti, tempat, atau maskapai penerbangan yang ingin diulas:Jika memungkinkan, persempit terlebih dulu pencarian ke hotel, penyewaan rumah & apartemen liburan, maskapai penerbangan, restoran, atau objek wisata.Cari dan pilih tempat yang ingin diulas. Gunakan format "[Place name] [Location]" untuk hasil terbaik.Catatan: Jika Anda tidak menemukan tempat yang dicari, kami mungkin belum mencantumkannya. Cari link ke permintaan daftar baru, lalu ikuti petunjuknya.Isi formulir Tulis Ulasan. Pastikan Anda mencantumkan penilaian, judul, teks ulasan, jenis perjalanan, tanggal perjalanan, dan semua informasi opsional yang ingin disertakan, misalnya foto atau fasilitas yang digunakan.Nyatakan bahwa ulasan Anda didasarkan pada pengalaman wisata yang sebenarnya dengan mencentang kotaknya, lalu tekan tombol Kirim ulasan!

Setelah mengirim ulasan, Anda akan melihat judul ulasan pada halaman Ulasan di profil Anda, dengan status dalam proses. Ulasan Anda akan diproses dalam beberapa hari kerja. Jika ulasan memerlukan waktu lama untuk diposting, lihat alasan sebagian ulasan memerlukan waktu lama untuk diposting.

1 4 1
Jawapan Paling Bijak!
  • ezzy
  • Bercita-cita tinggi
2016-03-22T23:40:08+08:00
This simple :
1 pendahuluan ( nak buat boleh . tak nak buat pon boleh )
-buat satu ayat pon boleh
2 isi tersurat ( 2 isi )
3 isi tersirat ( 1/2 isi )
4 penutup ( saranan , harapan , peribahasa )
5 Kira patah perkataan . pastikan tak melebihi 100 pp .
6 baca semula . betulkan kesalahan ( jika ada )
7 siap!
2 5 2