Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-23T01:44:13+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
2) Teknik menjawab Summary:

Baca soalan summary beberapa kali supaya anda jelas apa yang dikehendaki soalan. Tentukanrange jawapan anda dengan memastikan line numbers yang dikehendaki. Gariskan range yang anda perlu rujuk untuk mencari content points, menggunakan pembaris dan pen.

Kemudian, berpandukan soalan yang diulang baca beberapa kali berselang-seli dengan rujukan kepada teks, garis atau highlight poin yang anda rasa berkaitan dengan soalan. Pandu pencarian anda dengan kata kunci seperti state the ways, what he had done, what he will be doing,  how he went about dan sebagainya.

Setelah selesai menanda. Periksa kembali content points yang telah anda dapati tadi. Panduan untuk menentukan content points yang dicari adalah dalam had yang ditetapkan, daripada pengalaman saya, ketahuilah bahawa bagi summary dalam peperiksaan SPM, kebiasaannya terdapat sehingga 16 atau 17 content points dalam range yang ditetapkan. Kemudian, untuk memuatkan kesemuanya dalam 130 patah perkataan (termasuk 10 perkataan yang diberi), gabungkan ayat-ayat tersebut menjadi compound sentences atau complex sentences.

Kemudian, salin 10 perkataan yang diberi dan sambung serta jadikannya ayat yang lengkap. Ingat, ayat yang lengkap akan memungkinkan anda skor sekurang-kurangnya markah minimum 3 untuk bahasa (markah penuh bahasa adalah 5).

Kemudian tulislah kesemua poin anda tadi dalam had 130 perkataan yang ditetapkan.

Jaga ejaan anda kerana kekerapan ejaan yang salah bakal mempengaruhi markah bahasa anda.

Cara ini telah saya praktikkan bersama para pelajar saya dan kesemua yang mengikuti teknik yang diberikan mendapat sekurang-kurangnya 13/15 markah untuk bahagian ini. Selamat mencuba dan mulakan peperiksaan anda dengan Bismillah serta jawab dengan tenang!