Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-25T08:32:08+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
                                                                                                                                                                                                         Rachel dania,                                                                                                                                                                                                      56 Jalan Teratai 3/4,                                                                                                                                                                                                                                                     Taman Seroja,                                                                                                                                                                                                                                             56100 Kuala Lumpur.                                                    
                                                                                                                                                                                                                   27 Mac 2013 
 
 Kehadapan sahabatku yang sentiasa diingati, Saudari erekeet , yang kini berada di Brunei. Saya berharap agar saudari sentiasa berada dalam kandungan sihat walafiat bersama-sama dengan keluarga saudari.
Saudari elekeet ,
................Bagaimana keadaan saudari di sana sekarang? Untuk makluman saudari, saya dan keluarga saya di Kuala Lumpur sihat seperti biasa. Pada masa ini, saya agak sibuk dengan pelajaran saya kerana Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia yang bakal saya duduki semakin hampir. Setiap hari saya terpaksa pulang lewat ke rumah kerana menghadiri kelas tambahan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan. Saya percaya mampu untuk lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan tersebut. Walau bagaimanapun saya memohon agar saudari mendoakan saya supaya lulus dengan cemerlang.

Saudari eleeket,
................
       Dalam warkah saudari yang lepas, saudari ingin mengetahui perayaan yang disambut di Malaysia.Untuk tidak menghampakan saudari, saya akan menceritakannya. Satu daripada perayaan yang disambut oleh masyarakat di Malaysia ialah perayaan Hari Krismas.Apabila Krismas semakin hampir, rumah-rumah dihias indah indah,pokok Krismas didirikan, kad ucapan diedar, dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali. Terdapat juga hadiah yang diletak dibawah pokok Krismas. Sudah menjadi kebiasaan jika kita melihat kumpulan koir menyanyi di gereja-gereja malah ada juga yang berpakaian Santa dan melawat kejiranan, rumah anak yatim, orang tua dan hospital bagi meraikan mereka yang kurang bernasib baik.Malam Krismas ialah malam yang ditunggu-tunggu, sanak saudara akan berkumpul, masa untuk doa dan kesyukuran telah sampai. Biasanya ‘Nativity play’ atau pertandingan ratu cantik perayaan akan juga diadakan.Pagi Krismas, penganut Kristian akan bersembahyang di gereja, sebelum pulang ke rumah dan menunggu kedatangan tetamu.Dalam konsep rumah terbuka sekarang, perayaan menjadi semakin meriah dengan kedatangan kaum lain. Antara juadah yang biasa dihidangkan ialah kekacang, buah-buahan, pai, dan ayam belanda bakar,termasuk juga rendang dan kari.Walaupun Krismas adalah sambutan sehari sahaja, tetapi semangat dan kemeriahannya berlangsung hingga tahun baru.
Seterusnya,masyarakat India pula akan menyambut perayaan Deepavali.Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali ialah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan dan cahaya menumpaskan kegelapan. Pada hari ini, kerajaan mengisytiharkan satu hari cuti umum.Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Oleh sebab namanya Pesta Cahaya, ia disambut dengan cahaya dan lampu oleh penganut Hindu.Bagi persiapan Deepavali, penganut Hindu akan membersihkan rumah mereka, hiasan seperti kolams dibuat, dan lampu ‘vilakku’ dipasang. Lampu ini merupakan sejenis pelita tradisi yang diperbuat dari tanah liat.Perayaan juga bertambah seri dengan lampu-lampu moden.Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak sebagai simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. 

Saudari eleeket,Sambutan Chap Goh Mei pula diadakan pada lima belas hari selepas Tahun Baru Cina yang menandakan berakhirnya perayaan Tahun Baru Cina. Pesta Chap Goh Mei disambut dengan mengadakan upacara sembahyang secara besar-besaran dan colok besar akan dibakar serta diadakan makan besar bersama keluarga. Bunga api dibakar dan tanglung dinyalakan bagi meraikan Chap Goh Mei.Chap Goh Mei juga dianggap sebagai malam mencari pasangan di mana para gadis akan berpakaian serba indah dan mengunjungi kuil untuk berdoa agar mendapat pasangan yang secocok. Terdapat juga amalan melontar buah limau ke dalam laut atau sungai dengan doa untuk mendapat pasangan. Buah limau yang basah membawa pesanan agar mereka mendapat pasangan yang sesuai. Persembahan kebudayaan Cina akan diadakan pada waktu malam bagi menandakan perayaan Chap Goh Mei seperti perarakan tanglung, tarian naga atau singa, dan mengimbang bendera besar "Chingay".Saudari eleeket, ....................


Memandangkan telah panjang lebar saya menulis dalam warkah saya pada kali ini, saya memohon untuk mengundur diri. Semoga kita dapat bertemu lagi dalam bingkisan yang akan datang. Jangan lupa untuk menyampaikan salam saya kepada keluarga saudari. Akhir kata, saya juga memohon kemaafan andainya ada kata-kata saya yang menyinggung hati saudara.................
Sekian, terima kasih.