Jawapan

2016-03-23T12:55:33+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perintis : Assalamualaikum, saudara

Nasharuddin : Waalaikumussalam wbt.

Perintis : Kami wartawan dari sidang sekolah, ingin menemu bual saudara Nasharuddin
atas pencapain cemerlang dalam SPM tahun 2009. Sebelum kami menemu memulakan sesi temu bual, kami wakil dari SMKSA ingin mengucapkan tahniah kerana telah mendapat keputusan cemerlang dalam SPM.

Nasharuddin : Sama – sama dan terima kasih juga kepada pihak Perintis kerana sudi menemu bual saya.

Perintis :Tanpa membuang masa lagi, mungkin anda boleh ceritakan serba sedikit mengenai latar belakang anda.

Nasharuddin : Saya dilahirkan di Kampung Datok Keramat. Kuala Lumpur pada 13 November 1992. Saya merupakan anak tunggal dalam keluarga. Mula mendapat pendidikan di Sek. Ren. Keb. Datok Keramat ( 1 ) dari darjah satu sehingga ke darjah enam. Kemudian meneruskan pelajaran peringkat menengah di Sek. Men. Keb. Seri Ampang dari tingkatan satu sehingga ke tingkatan lima. Pencapaian yang saya perolehi dalam UPSR ialah 2B 3C, PMR ialah 6A 1B 1C, manakala SPM pula saya Berjaya mendapat 6A 1B 1C dan 1D.

Perintis : Baiklah, apakah perasaan anda sebaik sahaja mengetahui anda mendapat keputusan cemerlang dalam SPM?

Nasharuddin : Saya sungguh gembira dan perasaan saya ini tidak dapat diungkapakan dengan kata-kata sejurus sahaja apabila mengetahui keputusan saya ini. Saya juga amat bersyukur ke hadrat Ilahi dengan berkat usaha dan doa saya selama ini, impian saya menjadi kenyataan dengan keputusan yang amat tidak didugai ini.

Perintis : Bolehkah anda berkongsi dengan kami tentang strategi pembelajaran anda?

Nasharuddin : Saya hanya member tumpuan sepenuhnya di dalam kelas apabila guru sedang mengajar . Selain itu, saya ada menyediakan jadual waktu belajar saya sendiri di rumah.

Perintis : Siapakah yang memberi dorongan kepada anda untuk terus Berjaya?

Nasharuddin : Tentulah ibu bapa saya, guru-guru sya dan kawan-kawan saya yang tidak pernah rasa jemu untuk terus member semangat kepada saya.

Perintis : Apakah pula prinsip hidup anda?

Nasharuddin : “Jangan berputus asa, selagi ada kemampuan, selagi itulah kita kita berusaha dengan lebih gigih”.

Perintis : Seterusnya, boleh kami tahu apakah cita-cita anda sebenarnya?

Nasharuddin : Saya mahu menjadi usahawan Berjaya atau menjadi akauntan dalam perniagaan.

Perintis : Akhir sekali, apakah harapan anda kepada semua pelajar SMKSA?

Nasharuddin : Saya berharap agar semua pelajar SMKSA dapat mempertingkatkan kecemerlangan dari segi akademik mahupun dalam bidang ko-kurikulum.

Perintis : Baiklah, setakat ini sahaja sesi temu bual ini. Terima kasih kerana sudi meluangkan masa bersama kami untuk sesi temu bual kita pada hari ini. Kami doakan anda akan terus berjaya dengan cemerlang.

Nasharuddin : Sama-sama.
1 5 1