Jawapan

2016-03-23T10:53:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pokok kelapa boleh jadi samaada kerdil atau tinggi. pokok kelapa kerdil boleh mencapai 20 hingga 60 kaki tinggi, manakala pokok-pokok kelapa yang tinggi tumbuh dengan ketinggian 98 kaki.

pokok kelapa mempunyai 13 hingga 20 inci panjang daun. Daun tersebut mempunyai bentuk seperti pisau bedah. Boleh mencapai 24-35 inci panjang.

pokok kelapa melekat di tanah melalui sistem akar berserabut yang kuat.

pada pokok kelapa, terdapat pertumbuhan bunga jantan dan betina. Mereka matang pada masa yang berbeza untuk mengelakkan pendebungaan sendiri. Dua jenis bunga boleh dibezakan oleh saiz: bunga betina mempunyai saiz yang lebih besar.

Buah pokok kelapa botani dikenali sebagai buah berbiji. Buah-buahan menjadi masak sepenuhnya selepas satu tahun.

Dalam keadaan cuaca yang optimum, pokok kelapa boleh menghasilkan 75 buah-buahan setiap tahun, tetapi amat jarang sekali berlaku. Kebanyakan waktu, pokok kelapa menghasilkan 30 buah-buahan setiap tahun.

kelapa masak mempunyai 3.2 paun berat. berwarna putih, isi kelapa boleh dimakan mentah atau kering. isi kelapa yang kering ini dipanggil "kelapa kering".

Pengeluaran satu tan kelapa kering memerlukan 6000 kelapa.
Setiap tahun, 61 juta tan kelapa dihasilkan dan diedarkan di seluruh dunia.

Di bahagian-bahagian tertentu di dunia, orang menggunakan monyet terlatih untuk mengumpul kelapa dan bukannya diri mereka sendiri.

Kelapa sangat popular dan menjadi buah-buahan yang sering digunakan. Selain daripada isi, air kelapa, susu dan minyak boleh digunakan dalam penyediaan pelbagai hidangan sihat.

Minyak kelapa dara mempunyai aplikasi yang luas dalam industri kosmetik. Minyak kelapa adalah sebahagian daripada pelbagai losyen kerana ia mempunyai bauan yang sedap dan meningkatkan kelembapan kulit.

Sap diekstrak dari bunga tertutup digunakan untuk pengeluaran minuman beralkohol dipanggil "vodka kelapa".

bahagian-bahagian kayu kelapa digunakan dalam pembuatan perabot, objek hiasan, gendang, bekas dan juga kanu.

Semua bahagian kelapa boleh dieksploitasi atau diguna pakai, malah cengkerang keras mereka. Sekam dan cengkerang buah dibuang sebagai sisa selepas pengekstrakan buah. Ia digunakan sebagai bahan api dan sumber arang. Minyak kelapa digunakan sebagai pengganti bahan api diesel.

pokok kelapa boleh hidup sehingga 100 tahun di hutan.