Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-25T07:22:11+08:00
Imam Malik seorang yang pakar dalam ilmu hadis. Beliau sangat berhati-hati dalam menyelidik sanad dan perawi (periwayat) hadis untuk memastikan kesahihannya. Kerana kemasyhuran Imam Malik dalam ilmu hadis, ramai ulama dari luar madinah datang untuk mendapatkan ilmu daripada beliau. Selain mengumpul hadis-hadis nabi, Imam Malik juga menganalisis hadis-hadis tersebut untuk merumus hukum-hukum agama. Mengikut satu riwayat, Imam Malik telah menghabiskan 40 tahun dari hidupnya untuk menghimpun dan menapis hadis-hadis yang diterima daripada gurunya. Para ahli ilmuwan wang sezaman dan sesudahnya amat memuji intelektual yang dicapai oleh Imam Malik. Menurut mereka : “ tidak ada ahli hadis yang lebih besar daripada Imam Malik dalam dunia ini”.
Imam Malik juga telah meriwayatkan berpuluh-puluh karya yang termasyhur termasuk al-muwatta iaitu kitab yang dianggap terpenting. Sebagai ulama hadis, beliau menempatkan kedudukannya antara ilmuwan berbakat seperti penghimpun hadis terkenal iaitu Imam bukhari dan muslim. Menurut Imam hambali, Imam Malik merupakan satu-satunya penghimpun yang mendapat gelaran kehormat dan tidak menyebarkan hadis sebelum beliau sendiri yakin dan puas.


Madinah ialah pusat pendidikan islam yang telah melahirkan dan mengharumkan sejumlah nama cendekiawan agung, salah seorang daripada mereka ialah Imam Malik. Imam Malik pernah berkata : “ barang apa yang ada dalam kitab Allah atau barang apa yang telah dihukum oleh sunnah Rasulullah, maka itu adalah benar, tidak ada keraguan padanya”.
Imam Malik sangat berhati-hati dalam mengeluarkan fatwa. Setiap hukum yang dikeluarkan, terlebih dahulu dirujuk kepada Al-quran dan hadis. Jika tidak terdapat dalam kedua-dua sumber tersebut, baharullah beliau merujuk ijmak ulama, qias dan akhir sekali masolih mursalah. Peninggalan Imam Malik yang terbesar ialah kitab al-muwatta yang menjadi bahan rujukan seluruh umat islam hingga sekarang.