Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-24T15:28:48+08:00
Setiap individu memerlukan makanan yang berkhasiat untuk menjamin kesihatan diri dan tumbesaran yang sempurna. Amalan pemakanan seimbang merujuk kepada pengambilan jenis-jenis makanan yang cukup dengan zat untuk keperluan tubuh badan.

Makanan yang membekalkan lemak penting untuk memberikan tenaga kepada badan seseorang. Jenis-jenis makanan yang mengandungi lemak termasuklah mentega, susu dan minyak masak. Sumber protein boleh didapati daripada ikan, daging, telur dan kacang soya. Protein dapat membekalkan tenaga dan pertumbuhan badan untuk proses pembesaran serta menggantikan tisu-tisu yang rosak. Roti, nasi, mi, ubi kentang dan makanan lain jenis berkanji mengandungi karbohidrat yang diperlukan oleh badan. Karbohidrat membekalkan tenaga dan kekurangan karbohidrat akan menyebabkan seseorang itu menjadi lemah, mengantuk dan tidak bermaya. Buah-buahan dan sayur-sayuran hijau amat penting dimakan kerana terdapat vitamin yang banyak untuk keperluan tubuh badan. Pengambilan vitamin yang mencukupi dapat menjaga kesihatan kulit, mata dan gigi. Umpamanya vitamin B1 adalah penting untuk mengelakkan seseorang keletihan, lemah badan, gelisah, sakit pada abdomen dan sembelit.


Kepentingan Amalan Pemakanan Seimbang:

1. Pemakanan seimbang dapat mengelakkan daripada serangan penyakit.
- pengambilan vitamin yang mencukupi amat penting kerana dapat menjadikan tubuh badan seseorang lebih tahan menghadapi jangkitan penyakit atau tidak mudah jatuh sakit.
- vitamin A daripada telur dan susu menolong badan mengatur sistem kekebalan (imune system) untuk melawan jangkitan penyakit.
- vitamin C boleh mengurangkan gejala penyakit asma, mencegah kanser dan menurunkan tekanan darah tinggi.