Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-24T19:23:16+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
            Setiap hari, Halim akan menyimpan wang lebihan belanja sekolahnya. Dia juga menyimpan wang yang diberi oleh abang dan kakaknya. Wang tersebut dimasukkannya ke dalam sebuah tabung. Ada kalanya dia menyimpan tiga puluh sen. Ada kalanya lebih. Dari sehari ke sehari,wangnya semakin bertambah.            Genap sebulan, Halim mengira wang simpanannya. Kini, wangnya berjumlah RM50. Walaupun begitu, wang tersebut masih belum mencukupi untuk membeli sebuah basikal.            Ibu memberi galakan dan semangat agar Halim terus menyimpan. Kata ibu, ``Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit’’. Apabila mendengar nasihat ibu, Halim semakin berazam untuk menyimpan wang. Setiap hari, dia menyimpan wang walaupun jumlahnya sedikit. Wang yang diberi oleh ayah dimasukkannya ke dalam tabung.            Akhirnya, setelah dua bulan setengah, usaha Halim berhasil. Dia berjaya mengumpul RM 150. Ayah dan ibu mengucapkan tahniah kepada Halim. Halim bangga memiliki sebuah basikal dengan wang yang dikumpulnya sendiri secara sedikit demi sedikit. Halim tersenyum apabila mengingati nasihat ibunya.  “Sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit,’’ katanya di dalam hati.
Jawapan Paling Bijak!
2016-03-25T21:52:26+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Khazanah peribahasa Melayu yang wujud sejak berabad-abad lamanya masih dapat kita gunakan hingga kini.Peribahasa di atas membawa pengertian bahawa sesuatu pekerjaan yang dilakukan secara beransur-ansur akhirnya akan siap jua. Mesej yang cuba digambarkan melalui peribahasa ini ialah kegigihan. Jelasnya, jika seseorang itu senantiasa istiqamah melakukan sesuatu pekerjaan, dia akan mendapat hasil daripada usahanya itu.

Antara faedah mengamalkan peribahasa ini ialah kita dapat menerapkan sifat kegigihan dalam diri kita. Dengan ini, kita tidak akan mudah berputus asa dalam menghadapi pelbagai halangan mahupun dugaan untuk mencapai sesuatu kejayaan. Tamsilnya, seseorang pelajar yang akan menjalani peperiksaan yang penting seperti PMR atau SPM akan berusaha bersungguh-sungguh dalam menuntut ilmu tanpa mengenal erti jemu untuk mencapai matlamatnya iaitu memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan tersebut.

Selain itu, menanamkan sifat suka menyimpan wang juga merupakan faedah lain sekiranya kita mengamalkan peribahasa ini. Natijahnya, kita boleh menggunakan wang simpanan yang kita telah simpan secara beransur-ansur itu apabila diperlukan ataupun ketika waktu kecemasan, bak kata pepatah,‘Sediakan payung sebelum hujan’. Tamsilnya, seseorang individu perlulah dididik mempraktikkan amalan ini oleh ibu bapanya sejak usia setahun jagung lagi.

Akhir sekali, sekiranya kita mengamalkan peribahasa ini, kita akan dapat menghasilkan sesuatu kerja yang diamanahkan kepada kita dengan baik dan menepati masa. Sebagai contoh, seseorang pelajar akan dapat menyiapkan folio yang berkualiti dalam masa yang ditetapkan oleh gurunya.Dengan ini, mereka telah dapat melaksanakan tugasan yang diberi dengan sempurna.

Sebagai kesimpulan, jelaslah bahawa terdapat banyak faedah yang akan diperoleh seseorang individu sekiranya mengamalkan peribahasa ini. Sehubungan dengan itu, kita perlulah mengamalkan peribahasa yang seerti dengannya iaitu ‘Sehari selembar benang, lama-lama menjadi kain’ agar dapat memastikan sesuatu pekerjaan yang kita lalukan berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Sesungguhnya, sesuatu pekerjaan jika dilakukan secara beransur-ansur pasti akan selesai juga akhirnya.
1 5 1