Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-24T22:29:55+08:00
Antara kemudahan awam yang terdapat dalam negara ialah tandas awam, hospital, balai  bomba, taman permainan dan telefon awam. Segala kemudahan awam yang telah dibina oleh kerajaan  ini perlu dijaga dengan baik.

Mengurangkan Kos Perbelanjaan KerajaanAntara sebab kemudahan awam perlu dijaga dengan baik ialah dapat mengurangkan perbelanjaan kerajaan kerana kos membina kemudahan awam adalah tinggi dan memerlukan masayang lama. Sebagai contoh, pembinaan hospital memerlukan belanja sehingga berpuluh-puluh juta ringgit. Perbelanjaan membina lapangan terbang juga memerlukan perbelanjaan sehingga ratusanjuta ringgit iaitu seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur. Perbelanjaan yang tinggi ini wajar dihargai oleh rakyat dengan menjaga kemudahan awam tersebut. Oleh yang demikian, sewajarnya rakyat menggunakan kemudahan awam yang dibina dengan baik. 
Mengurangkan Kos Membaiki KerosakanKebaikan seterusnya ialah kerajaan juga dapat mengurangkan kos memperbaiki kerosakan kemudahan awam kerana jika berlaku kerosakan, kos untuk membaiki kerosakan tersebut adalah tinggi. Jika tiada kerosakan kemudahan awam, maka wang tersebut boleh dibelanjakan untuk membina kemudahan awam yang lain. Di samping itu, kerajaan juga boleh menggunakan wang yang  lain untuk membina sekolah baru yang dapat memberi pendidikan kepada generasi akan datang. Namun begitu, kemudahan awam yang telah lama wajar diganti dengan yang baru untuk kegunaan rakyat. Adalah sesuatu yang mendukacitakan dan suatu pembaziran wang kerajaan jika kemudahan awam yang baru dibina perlu diganti kerana perbuatan vandalisme.
Supaya Tidak Menyusahkan Orang RamaiKemudahan awam yang rosak akan mendatangkan masalah kepada orang ramai dan begitulah sebaliknya. Setiap kemudahan awam yang dibina ada fungsinya yang tersendiri. Kerosakan telefon yang akan menyebabkan rakyat tidak dapat menggunakan kemudahan tersebut apabila berlaku sesuatu kecemasan seperti kebakaran dan kemalangan. Manakala kerosakan pili bomba akan memberi kesulitan kepada pihak bomba apabila berlaku kebakaran. Tandas awam yang rosak pula akan menyusahkan pengguna.