Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-24T23:44:38+08:00
         Pepatah Melayu ada berkata, “Guru ibarat lilin yang membakar diri untuk menerangi orang lain”,menunjukkan pengorbanan seorang guru yang bersusah payah memberi didikan yang sempurna kepada kita semua. Sememangnya tugas sebagai seorang guru bukanlah satu tugas yang mudah. Tugas guru semakin mencabar kerana zaman dan keadaan telah berubah maka guru sebagai penjana transformasi pendidikan perlu memikul semua perancangan pendidikan yang telah dirancang oleh kerajaan. Selain itu, guru juga mendepani pelbagai onak dan cabaran terutamanya dalam melayani kerenah anak-anak muridnya. Antaranya, ada saja dalam kalangan pelajar yang menimbulkan masalah disiplin malah guru guru juga terpaksa berhadapan dengan segelintir ibu bapa yang menuding jari ke arah guru apabila timbul sebarang masalah.

Guru jugalah yang menjadi sumber inspirasi anak watan bagi memacu aspirasi negara ke arah Wawasan 2020. Di samping itu, guru juga menjadi wadah penyemai perpaduan. Guru- guru bertanggungjawab menanam sifat perpaduan dalam jiwa generasi muda. 
                Bersempena dengan Hari Guru ini, saya mewakili semua pelajar ingin merakamkan setinggi tinggi penghargaan kepada semua guru yang telah bertungkus lumus mendidik dan mengajar kami agar menjadi manusia yang berguna kepada agama, bangsa dan tanah air. Jasa guru-guru demi memakmurkan murid dan memajukan sekolah amat dihargai. Semoga Allah S.W.T.akan membalas segala jasa dan bakti guru guru terhadap kami.