Jawapan

2016-03-25T07:59:56+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Lot 7558-26,Jalan Setia 1,Taman Tunku,Miri,Sarawak.
22 Ogos 2011
            Menemui saudariku, Krystal yang kini berada di Bintulu. Apa khabar saudari di sana?Saya di sini sihat-sihat sahaja. Saya berharap saudari dan keluarga dalam keadaan yang sihat juga.
           Sudah begitu lama kita tidak berhubung semenjak saudari berpindah sekolah.Saya sangat terkejut dan gembira apabila menerima surat saudari dua minggu yang lepas. Apabila saya membaca surat saudari, saya berasa sangat khuatir dan ingin tahu bagaimana keadaan sebenar yang dialami oleh saudari di sana.
Sahabatku Krystal,
   Setiap manusia yang dicipta di muka bumi ini pasti akan menghadapi masalah dan ujian daripada Tuhan. Saudari tidak sepatutnya mengeluh dan berputus asa dengan cepat apabila melakukan sesuatu perkara. Sebagai seorang pelajar sekolah menengah atas, saudari harus berfikir dengan lebih matang. Apabila kita menghadapi kegagalan, tidak bermaksud kita akan gagal selamanya. Saudari mengatakan bahawa masa saudari banyak dihabiskan untuk mengulang kaji pelajaran tetapi prestasi saudari masih tidak memuaskan. Mungkin saudari menggunakan teknik belajar yang salah. Walau bagaimanapun, saudari tidak perlu bimbang kerana masih belum terlambat untuk berubah.
        Saya ingin berkongsi serba-sedikit cara-cara untuk memperoleh kejayaan dalam pelajaran.Setahu saya, saudari akan menduduki peperiksaan PT3 pada tahun depan. Sebagai permulaannya, saudari harus menetapkan visi atau matlamat saudari sendiri. Sudah tentulah saudari mahu memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan tersebut. Bagi saya,dengan adanya visi tersebut, saya seolah-olah bersemangat untuk belajar setelah membaca visi yang saya buat. Visi tersebut seolah-olah menjadi pendorong dan pembakar semangat saya selain daripada kedua-dua ibu bapa saya.Saudari boleh membuat visi dan menghias visi tersebut. Kemudian, tampalkan di kawasan saudari selalu mengulang kaji pelajaran. Saudari akan membaca visi saudari setiap kali mahu belajar.
   Selain itu, saudari harus menyediakan jadual harian dan jadual belajar. Perkara ini sangat penting bagi memastikan masa saudari dapat digunakan dengan betul dan sistematik. Saudari harus membahagikan masa saudari dengan baik agar tidak terbuang begitu sahaja kerana masa itu emas. Namun, saudari bukan sahaja harus menyediakan sebuah jadual tetapi harus belajar untuk menepatinya juga. Pada awalnya, saudari mungkin akan berasa susah dan tidak yakin untuk mengikuti segala yang saudari telah jadualkan. Saya juga berasa begitu pada mulanya. Namun, lama-kelamaan saudari akan berasa selesa dan biasa apabila saudari sentiasa menepati jadual saudari.
Saudari,

   Pengambilan makanan yang seimbang juga sangat penting. Pengambilan makanan yang seimbang adalah berdasarkan piramid makanan. Saudari harus mendapatkan nutrisi-nutrisi makanan yang berkhasiat bagi membentuk badan yang sihat. Pengambilan lemak yang berlebihan akan menyebabkan obesiti. Pepatah orang tua sering mengatakan bahawa makan apabila lapar, berhenti sebelum kenyang. Apabila saudari terlalu kenyang, saya pasti saudari akan berasa malas untuk melakukan sesuatu perkara.Masalah ini perlu dielakkan agar saudari dapat memperoleh kejayaan yang saudari impikan.
   Perkara yang paling penting adalah saudari harus ada motivasi yang tinggi bagi mencapai kejayaan. Saudari harus ada semangat juang yang tinggi untuk belajar.Saudari tidak harus berputus asa apabila menghadapi pelbagai cabaran hidup. Saudari harus berpendirian teguh agar tidak termakan kata-kata rakan sebaya untuk melakukan aktiviti yang tidak berfaedah. Apabila saudari terjebak ke arah yang salah,saudari akan menyesal seumur hidup namun hal itu tidak berguna lagi kerana nasi sudah menjadi bubur. Oleh itu, saudari harus ada pegangan agama yang kuat. Apabila saudari menghadapi sesuatu masalah, saudari perlu berdoa kepada Tuhan agar diberikan petunjuk. Sang Pencipta tidak akan mengecewakan umatnya yang percaya. Justeru itu, saudari harus mengikuti dan melaksanakan kewajipan saudari sebagai seorang yang beragama Kristian.
   Saya rasa mungkin sampai di sini sahaja coretan saya kali ini.Saya berharap saudari tidak akan berputus asa dan agar cara-cara yang saya kongsikan dapat membantu saudari dalam mengecapi impian saudari. Saudari harus ingat bahawa hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih. Semoga semua usaha yang dilakukan oleh saudari nanti akan membuahkan hasil yang mengembirakan. Jangan lupa untuk sampaikan salam saya kepada keluarga saudari. Jika ada kelapangan, sudilah bertandang ke rumah saya di Miri.Sahabatmu,                                                                                                                                  Siah
1 5 1
  • Pengguna Brainly
2016-03-25T08:27:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
-kena bnyak tgk contoh 2 surat supaya dpt meningkat kn lagi bahasa agar mendapat keputusan cemerlang
-jgn tersilap format surat ....-ada 2..rasmi\tk rasmi
-selalu bertanya kpd guru jika tk fhm...
-menggunakan ayat gramatis dlm surat tersebut..