Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-25T15:14:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1.dapat melancarkan sektor pelancongan.
2.dapat menyamai taraf antarabangsa / negara-negara lain.
3.meningkatkan imej negara. 

3.2 Dasar Pembangunan Nasional (DPN)
Pertumbuhan ekonomi dicapai dalam persekitaran inflasi yang rendah, harga yang stabil dan guna tenga yang penuh. Pendapatan per kapita telah meningkat pada kadar purata 7.8 peratus setahun atau sekali ganda daripada RM6,298 (1990) kepada RM 13,359 (2000).8
Jika dilihat dari petikan di atas, DLN telah menunjukkan hasil yang memberangsangkan kerana walaupun ekonomi negara terjejas teruk pada tahun 1998 akibat krisis kewangan yang melanda Asia, kadar pengangguran tidak terjejas teruk. Dasar dan strategi DPN telah menyumbang ke arah pengukuhan kedudukan Malaysia sebagai sebuah negara perindustrian yang mampu menghasilkan kemajuan ekonomi dan sosial yang pesat.
Ketidakberkesanan DPN dapat dilihat apabila kaum bumiputera menjadi terlalu manja dengan sokongan yang terlalu banyak dari kerajaan. Keadaan ini menyebabkan kaum bumiputera tidak mampu untuk berdikari kerana terlalu mengharapkan bantuan dari kerajaan sahaja. Meskipun berlakunya peningkatan taraf hidup, ekonomi Malaysia masih dipelopori oleh kaum bukan bumiputera dan kaum bumiputera hanya menjadi tenaga penggerak sahaja. Hasil daripada DPN telah melahirkan ramai tokoh ekonomi terkemuka tetapi tokoh ekonomi bumiputera ini tidak mampu bertahan lama. Mereka hanya dapat menyumbang pendapatan negara dalam waktu yang singkat sahaja.