Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-25T18:58:07+08:00

Kapal terbang akan terbang apabila pergerakan udara disepanjang sayap kapal terbang yang beraerofoil menghasilkan daya angkat ke atas sayap kapal terbang tersebut lalu dalam masa yang sama disebabkan bentuk badan kapal terbang itu yang beraerofoil, daya angkat juga terhasil di seluruh bahagian kapal terbang. Daya angkat ini tadi, lebih besar daripada daya graviti jadi kapal terbang boleh terbang di udara.

Jadi untuk menyimpulkan teori ini, Aerofoil ialah mekanisma yang menghasilkan daya angkat supaya kapal terbang ini tadi boleh terbang. Jadi bagaimana kapal terbang boleh terbang ialah disebabkan Aerofoil yang berfungsi untuk memberi daya angkat yang tinggi serta mengurangkan daya geseran atau rintangan diantara permukaan kapal terbang dengan udara.

Empat daya bertindak ke atas kapal terbang Apabila sesebuah pesawat terbang itu terbang, terdapat 4 daya yang bertindak dalam dua paksi. Pada paksi mengufuk (horizontal), terdapat daya tujah (thrust) dan daya seret (drag) , manakala pada paksi menegak (vertical) pula, terdapat daya angkat (lift) dan daya berat (weight). Apabila keempat- empat daya ini bertindak serata, pesawat akan terbang dengan lurus.
Kapal terbang yang bukan dalam kalangan jenis jet pejuang dan helikopter tidak boleh terapung, jadi bagaimana kapal terbang itu boleh terbang ialah apabila daya tujahan enjin tadi yang membuatkan pesawat itu memecut di landasan dan apabila kawalan permukaan yang beraerofoil seperti sayap dan kepak (flap) digunakan, pesawat tadi dapat terbang ke udara secara hadapan.

Semakin laju kapal terbang itu maka semakin tinggi daya angkat nya dan ini adalah prinsip penerbangan yang digunakan.Untuk mengekalkan keapungan kapal terbang tadi, daya tujahan mestilah lebih besar dan daya seretan mesti lah lebih kecil. Oleh itu, kelajuan kapal terbang amat lah penting kerana, jika semakin laju kapal terbang, semakin tinggi daya angkat yang akan terhasil.Selain itu, daya angkat mesti lebih besar agar kapal terbang tidak jatuh akibat ditarik oleh daya graviti jadi berat merupakan faktor utama ketika kapal terbang berada di udara.
2016-03-25T19:45:40+08:00
Masa yang ringan karena terbuat  alumunium, luas penampang sayap yang besar, adanya gaya angkat, gaya dorong dari mesin