Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-25T20:30:50+08:00
Mutu kebersihan sungai di negara ini semakin merosot berikutan sikap masyarakat dan pemilik industri yang membuang sampah dan sisa kilang ke sungai sewenang-wenangnya. Bekas perdana Menteri Tun Dr. Mahathir secara peribadi pernah menyuarakan kebimbangan beliau terhadap masalah pencemaran ini. Pencemaran sungai di negara ini bukan sahaja gagal untuk membantu industri pelancongan bahkan keadaan ini juga boleh menimbulkan masalah jika sungai digunakan sebagai sumber air minuman. Ekoran dari ini, kerajaan menetapkan laporan kualiti alam sekitar merangkumi maklumat terkini mengenai kualiti air dan udara serta pencemaran di negara ini perlu disediakan setiap tiga bulan untuk dibentangkan kepada kabinet.

Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar terpaksa mengambil pelbagai langkah untuk meningkatkan penguatkuasaan dan memperkemaskan program bagi menyedarkan masyarakat terhadap tanggungjawab memelihara alam sekitar. Gesaan dibuat supaya Jabatan Parit dan Saliran (JPS) sentiasa memperhebatkan kempen Cintailah Sungai Kita kerana kabinet masih tidak berpuas hati terhadap tahap kebersihan sungai. Kempen ini harus diteruskan dengan lebih hebat agar dapat meningkatkan kesedaran orang ramai serta pemilik industri. Hasil kajian yang dijalankan oleh JPS menunjukkan kira-kira 20 sungai mengalami pencemaran serius antaranya Sungai Klang dan Sungai Sepang di Selangor, Sungai Juru di Pulau Pinang, Sungai Jimah di Negeri Sembilan dan Sungai Skudai di Johor kerana pembuangan sisa industri, sampah-sarap serta najis ternakan yang dibiarkan berlaku sesuka hati.

Kerajaan negeri juga amat perlu memainkan peranan dalam meningkatkan usaha serta rumusan jangka panjang kepada isu alam sekitar ini. Mereka boleh mengambil tindakan dan mengenal pasti sungai yang terdapat di negeri masing-masing kemudian membahagikan tahap kebersihan sungai itu kepada tiga kategori iaitu;
2016-03-25T20:53:08+08:00
Alam yang terbentang luas ialah satu anugerah yang diberi oleh allah.Walau demikian,alam telah tercemar disebabkan sikap manusia yang pentingkan diri sendiri bagai enau di dalam belukar, melepaskan pucuk sendiri.Antaranya ialah sungai. Sungai telah dicemari dengan cara yang berleluasa.Terdapat banyak punca pencemaran sungai.

Antaranya ialah pembuangan sisa sisa kilang. kilang kebiasaannya dibina di tepi sungai. oleh sebab itu, sisa sisa kilang mengalir ke dalam sungai.Ianya boleh menyrbabkan wabak penyakit berlaku dan perubahan warna air sungai. Selain itu, pembuangan sampah sarap juga menjadi punca pencemaran sungai berlaku. Sampah sarap yang dibuang akan kelihatan terapung apung di atas permukaan air.

kesimpulannya, pencemaran sungai yang semakin berleluasa ini amat dikesali.kita haruslah menjaga sungai dengan sebaik baiknya.