Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T01:08:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

KEMPEN penurunan harga antara 15 hingga 70 peratus yang dilancarkan baru-baru ini oleh Perdana Menteri membabitkan kira-kira 4,000 jenis barang tentunya disambut baik oleh pelbagai lapisan masyarakat. Kempen selama enam bulan ini berpunca daripada kenaikan kos sara hidup yang dikatakan membebankan sesetengah golongan terutama golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Kempen ini memperlihatkan keprihatinan kerajaan dalam menangani rungutan masyarakat bermula awal 2014 memandangkan pelbagai jenis barang keperluan mengalami kenaikan harga. Contohnya, walaupun harga gula tidak dinaikkan, pelbagai jenis minuman di kedai mengalami kenaikan harga. Sesetengah peniaga pula dengan sewenang-wenangnya menaikkan khidmat fotostat sehingga 15 sen sekeping.

Memang kesempatan sering diambil oleh peniaga yang mahu meraih keuntungan dengan cepat. Itu belum lagi dikira harga barang-barang keperluan harian yang mahu tidak mahu terpaksa dibeli oleh orang ramai sebagai memenuhi keperluan dapur. Jika tidak dibeli, tidak berasaplah dapur.

Kesediaan beberapa pasar raya atau pusat beli-belah ternama di negara kita dalam kempen ini seperti Tesco, Giant, Econsave, Mydin dan beberapa lagi amat dialu-alukan. Ini menunjukkan betapa kos sara hidup yang meningkat memberi tekanan yang bukan sedikit kepada pelbagai golongan masyarakat untuk memenuhi keperluan harian.

Kita tidak nafikan bahawa ada yang terpaksa mengikat perut, membuat kerja lebih masa, melakukan kerja tambahan dan mengurangkan jenis barangan boleh guna di dalam rumah semata-mata mahu mengekang masalah kenaikan kos sara hidup.

Kenaikan kos sara hidup boleh ditangani dengan pelbagai cara dan bukannya kita menantikan kempen semata-mata. Jika hendak diharapkan kempen, sampai bila kita boleh bertahan dengan kempen kerana lazimnya, pelbagai masalah global mempengaruhi kenaikan kos sara hidup. Sayugia diingatkan, sebagai individu dan keluarga mesti mempraktikkan pelbagai cara seperti amalan berjimat-cermat, membuat perbandingan harga dan membeli barang-barang yang benar-benar diperlukan sahaja.Aktiviti-aktiviti luar yang sebelum ini selalu dilakukan seperti makan di luar mesti dikurangkan kerana ini dapat mengurangkan perbelanjaan harian atau perbelanjaan bulanan keluarga. Di samping itu, kaedah membeli barang secara pukal boleh diamalkan kerana akan lebih menguntungkan. Bagaimanapun, perlu diingat bahawa pembelian cara ini boleh membawa kepada pembaziran jika tidak dibuat perancangan terlebih dahulu.

Kita juga mesti memahami strategi licik peniaga dalam menjalankan perniagaan mereka. Kita juga mesti memahami taktik peniaga menerusi potongan harga menarik, jualan mega dan sebagainya yang kerap kali mengabui mata pengguna.

Ada sesetengah gedung perniagaan yang menaikkan harga barang terlebih dahulu kemudian dibuat potongan harga sampai 70 peratus. Harga setelah dibuat potongan sebenarnya sama dengan harga asalnya. Orang ramai yang tak faham akan strategi perniagaan ini akan mudah terpengaruh dengan sesuatu tawaran oleh gedung perniagaan.

Di samping itu, perbandingan harga mesti dibuat di beberapa gedung perniagaan supaya kita memperoleh harga yang benar-benar murah. Mustahil setiap gedung perniagaan mampu menurunkan harga terendah bagi semua jenis barang keperluan. Tindakan ini akan menutup peluang rakan niaga mereka. Contohnya, jika di sebuah pusat beli-belah itu murah bagi kebanyakan jenis sabun, premis tersebut menjual dengan lebih mahal bagi barang-barang lain, tetapi barang-barang itu lebih murah di premis lain.

Pengguna yang beruntung dalam pembelian adalah pengguna yang terpaksa dan mahu mengorbankan masa membeli di beberapa premis perniagaan tetapi dalam masa sama, mereka terpaksa memikir pula kos petrol dan tempat letak kereta.