Jawapan

2016-03-26T12:55:07+08:00
                Pada 16 Mei 2011 yang lalu, sekolah saya telah mengadakan sambutan Hari Guru. Tujuan sambutan ini adalah untuk mengingati jasa guru yang telah mendidik murid dengan berdedikasi.
                 Sejak awal pagi, semua murid, guru-guru dan ahli Persatuan Ibu Bapa dan Guru telah berkumpul di dewan sekolah. Dewan sekolah telah dihias dengan belon-belon yang cantik. Para hadirin mengambil tempat duduk masing-masing di dalam dewan sebelum majlis bermula.
                 Majlis bermula tepat pada pukul 8.00 pagi dengan bacaan doa. Selepas itu, juruacara menjemput Guru Besar SJK(C ) Chung Hua Spaoh untuk memberi ucapan perasmian. Majlis telah dirasmikan oleh Guru Besar.
                 Seterusnya, persembahan koir, nyanyian dan tarian yang dipersembahkan oleh murid-murid dijalankan. Para tetamu terhibur dengan persembahan yang menarik ini. Selain itu, sukaneka yang melibatkan guru, murid-murid dan ibu bapa juga dijalankan. Semua hadirin bermain dengan girang sekali.
                 Majlis berhenti pada pukul 11.00 pagi untuk para hadirin berehat seketika. Semua hadirin dijemput untuk menikmati jamuan khas yang telah disediakan disediakan oleh kantin sekolah dan ibu bapa. Semua makanan yang disediakan sedap-sedap belaka.
                 Majlis diteruskan dengan upacara penyampaian hadiah kepada pemenang dalam acara sukaneka. Di samping itu, sijil juga disampaikan kepada guru cemerlang. Wakil murid daripada setiap kelas juga memberi bunga kepada setiap guru sebagai tanda penghargaan.
                   Menjelang pukul 2.00 petang, majlis bersurai. Saya berasa penat tetapi gembira. Kita perlulah mengingati jasa guru dan membalas jasa guru dengan belajar bersungguh-sungguh. Janganlah kita bersikap seperti kacang melupakan kulit.
  • Pengguna Brainly
2016-03-26T15:10:59+08:00

             Tepat pada jam 8.30 pagi, semua guru dan pelajar diarahkan masuk ke dewan untuk bersama-sama menyaksikan aktiviti-aktiviti yang akan dilakukan oleh para guru di sekolah kami. Dewan sekolah kami juga telah dihias cantik dengan kad-kad ucapan Hari Guru kepada semua guru dan belon-belon yang diikat cantik bergantungan pada setiap pintu dewan. Para pengawas yang menjadi jawatankuasa kerja kelihatan berbaris di sepanjang dewan dengan memegang sekuntum bunga mawar merah untuk dihadiahkan kepada setiap guru.

          Acara di dalam dewan bermula pada pukul 9.00 pagi. Acara yang pertama diadakan ialah memotong kek sempena hari guru secara beramai-ramai dan acara ini dibantu oleh pelajar-pelajar Tingkatan Lima. Kami terpegun melihat kek besar berbentuk angka sepuluh sebagai tanda ulang tahun sekolah yang berusia sepuluh tahhun. Selepas acara tersebut, para guru diminta untuk menyanyikan lagu sempena Hari Guru secara beramai-ramai tanpa menggunakan mikrofon. Para pelajar bersorak gembira mendengar nyanyian yang dipersembahkan oleh para guru.

          Setelah selesai melakukan aktiviti menyanyikan lagu Guru Malaysia, para guru  dibahagikan mengikut kumpulan yang telah ditetapkan untuk melakukan aktiviti teka silang kata yang disediakan oleh pelajar Tingkatan Lima. Aktiviti ini berlangsung selama empat puluh minit dan markah diambil untuk memenangi hadiah yang disediakan. Kemudian, setiap guru diberikan sebiji buah epal dan sebilah pisau dan aktiviti membuang kulit epal tersebut tanpa henti dan tidak terputus.

            Aktiviti Hari Guru berkenaan diteruskan dengan eksplorasi yang dimainkan oleh para guru secara berkumpulan berdasarkan petunjuk yang diberikan. Aktiviti tersebut dilakukan di dalam kawasan sekolah yang jaraknya tidak jauh dari bangunan dewan supaya tidak memenatkan para guru  untuk mencari barang dikendaki. Ramai pelajar membantu para guru untuk cepat sampai di dalam dewan dan kira sebagai pemenang aktiviti tersebut..Aktiviti ini hampir menelan masa satu jam untuk semua guru melepasi cabaran yang diberikan.

             Setelah 1 jam 30 minit aktiviti di luar dewan dijalankan, para guru dan murid dibenarkan untuk keluar rehat. Tepat pada pukul 12.30 tengah hari, semua pelajar dan guru dikehendaki masuk ke dalam dewan semula untuk melaksanakan aktiviti yang seterusnya. Para pelajar juga telah membawa hadiah yang hendak diberikan kepada guru-guru mereka. Setelah para pelajar dan guru duduk di kerusi masing-masing, pengerusi majlis menyuruh pelajar yang terlibat dalam aktiviti persembahan lakonan dan sajak tampil ke atas pentas untuk melakukan persembahan mereka.

            Sekitar jam 12.30 tengah hari, lakonan yang disampaikan oleh wakil pelajar tingkatan empat telahberjaya mencuit hati guru dan para pelajar. Selepas babak lakonan dipersembahkan, aktiviti membalas pantun yang diwakili pelajar Tingkatan Tiga juga mendapat sorakan yang begitu gemuruh. Kemudian, pengerusi majlis membenarkan pelajar untuk menyerahkan hadiah yang ingin dihadiahkan kepada guru masing-masing. Setelah selesai, pelajar memberi hadiah kepada guru, pengerusi majlis mengumumkan pemenang yang memenangi aktiviti yang telah disediahkan.