Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T15:07:34+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Yang dihormati Tuan Pengerusi majlis, yang berbahagia Pengetua SMK Sultan Ismail 2, para hakim yang adil lagi bijaksana, guru-guru dan rakan-rakan yang dihormati. Selamat pagi dan salam 1 Malaysia. Pada pagi yang cukup cerah ini, saya, Hariharan Menon, akan menyampaikan syarahan saya kepada anda semua yang bertajuk "Budi Bahasa,Budaya Kita".
Hadirin yang dihormati,
     Sebagai rakyat Malaysia, saya yakin bahawa kebanyakan rakan di sini pernah mendengar ungkapan  ' Budi Bahasa Budaya Kita '. Tetapi, adakah anda mengetahui maksud ungkapan ini? Ungkapan ' Budi Bahasa Budaya Kita ' ini  merupakan satu kempen yang dianjurkan oleh kerajaan Malaysia bagi menyerapkan sikap budi bahasa dalam kehidupan golongan masyarakat.
     Sebenarnya, sikap berbudi bahasa bukan susah sangat. Perbuatan mudah seperti mengucapkan terima kasih dan memberi salam juga dikira sebagai bersikap budi bahasa. Walau bagaimanapun, pihak kerajaan masih menganjurkan kempen ' Budi Bahasa Budaya Kita ' kerana golongan muda sekarang semakin terlibat dalam masalah sosial dan tidak lagi menghormati orang yang lebih tua daripada mereka.
Hadirin dan hadirat,         Dengan bersikap budi bahasa, seseorang memperoleh banyak manfaat. Namun, faedah yang paling utama dengan bersikap berbudi bahasa ialah seseorang akan disukai oleh orang ramai. Jika kita selalu membantu orang yang berada dalam kesusahan, tentulah kita akan disukai oleh banyak orang. Ketika kita sendiri mempunyai masalah, orang lain juga akan membantu kita.
     Konklusinya, masyarakat Malaysia sayugianya mempunyai sikap budi bahasa dalam diri sendiri agar dapat hidup dalam keadaan yang aman dan damai. Bagai kata pepatah, " hancur badan dikandung tanah, budi baik dikenang juga. "
    Sebagai mengakhiri syarahan saya, saya mohon maaf jika tersilap kata dan terlanjur bicara.
    Sekian, terima kasih.