boleh buat peta minda guna pen wrne wrni , buat point2 yg pnting .. snang utk mnghafal . dn lgi stu kne bnyk mmbce . bru boleh igt . sbb otak kte kalau bce dua kali akan mudah igt .

Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T15:46:59+08:00
-dengan menghafal nya..


KAEDAH PERTAMA- Menggunakan Formula.Tajuk: Teori Kedatangan Islam Ke Asia Tenggara dari Semenanjung Tanah Arab, China dan India. (bab:  7  ting 4)


KAEDAH KEDUA- melukis Di dalam kelas sesetengah pelajar ada bakat melukis ataupun suka melukis. Jadi bolehlah melukis apabila sampai ke tajuk yang bersesuaian.  Tidak salah di dalam nota pelajar diletakkan satu lukisan supaya mudah mengingati  fakta. Dengan lain perkataan satu kali baca boleh ingat dalam jangka masa yang panjang. 

KAEDAH KETIGA- Persekitaran Pelajar Biasanya pelajar lebih mudah ingat apa yang ada di sekeliling mereka. Ada tajuk tetentu yang boleh gunakan persekitaran pelajar untuk menjelaskan lagi  tajuk berkenaan. Malah bukan itu sahaja  kaedah ini boleh meningkatkan daya ingatan pelajar  untuk jangka masa yang lama, sebab setiap hari pelajar lihat persekitaran mereka. 


KAEDAH KEEMPAT- Kata Kunci Kaedah yang hendak dikemukakan kali ini ialah  Kaedah Kata Kunci supaya pelajar mudah ingat sesuatu fakta dalam masa yang singkat. 


haiz see merajuk dah indo ni
Komen telah dipadam
Komen telah dipadam
sama mcm yg laen salah faham sikit padam akaun terus haaa lemah semangat tul
yela sy pulak yg kna pujuk
2016-03-26T15:49:47+08:00
Membuat nota simple tentang fakta2 tu . baca stiap pg supaya dpt hafal full mcm awk hafal lirik lagu .