Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T20:48:49+08:00
Pengalaman pulang ke kampung pada musim cuti sekolah Pada masa cuti sekolah yang lalu,saya telah pulang ke kampung bersama keluarga saya.Kampung saya terletak di Melaka.Kami bercuti di kampung selama tiga hari. Setelah kami sekeluarga menyediakan barang-barang yang perlu dibawa,kami pun bertolak ke destinasi dengan gembira.Perjalanan ke kampung mengambil masa tiga jam.Kami bercerita di kereta sementara berada dalam perjalanan ke kampung. Pada pukul satu petang,saya dan keluarga saya telah tiba di rumah datuk dan nenek.Datuk dan nenek menyambut kedatangan kami dengan tangan terbuka.Nenek menghidangkan kuih-muih yang dibuat olehnya kepada kami.Kuih-muih yang dibuat oleh nenek enak sekali. Selepas makan,kami berehat sambil berbual-bual di bawah sebatang pokok yang terletak di hadapan rumah mereka.Pada waktu senja,kami baru masuk ke rumah mereka. Pada hari kedua,datuk membawa kami sekeluarga pergi ke sungai yang berhampiran dengan rumahnya.Kami telah meyediakan joran dan umpan.Datuk mengajar saya dan kedua-dua adik lelakiku tentang cara-cara memancing ikan.Oleh itu,kami dapat memancing banyak ikan yang besar dengan senang. Selepas itu,kami membawa ikan-ikan yang dipancing ke rumah datuk dan nenek untuk digoreng gebagai lauk-pauk pada waktu petang. Pada hari ketiga,datuk membawa kami pergi ke gerai buah-buahannya.Terdapat banyak buah-buahan yang dijual oleh datuk seperti durian,anggur,nanas,tembikai,mangga dan sebagainya.Kami membantu datuk menyusun dan menjual buah-buahan. Dua jam kemudian,kami hendak pulang ke rumah kami.Sebelum pulang,datuk dan nenek memberikan beberapa biji buah-buahan kepada kami.Kami pun mengucapkan terima kasih kepada mereka. Saya berharap saya boleh pulang ke kampung datuk dan nenek lagi pada cuti sekolah yang akan datang
1 5 1
  • Pengguna Brainly
2016-03-26T21:04:18+08:00

Pada cuti sekolah yang lalu, kami sekeluarga berpeluang bercuti ke sebuah tempat peranginan iaitu Pulau Langkawi.  Aku berasa sangat seronok kerana itu kali pertama aku ke sana.  Sebelum bertolak kami mengemas barang-barang keperluan.  Aku sekeluarga menaiki kereta.  Setelah sampai di jeti, kami perlu menaiki feri untuk sampai ke Pulau Langkawi.  Masa yan diambil untuk sampai ke Pulau Langkawi selama satu jam dari jeti.

 

Setelah sampai di hotel yang telah ditempah oleh ayah seminggu yang lalu, aku terus merehatkan diri dahulu.  Tempat pertama yang kami lawati ialah Makam Mahsuri yang mempunyai banyak sejarah.  Pelbagai maklumat yang aku perolehi sepanjang berada di sana.  Aku berasa sangat gembira kerana dapat mengetahui dengan lebih mendalam lagi tentang sejarah Mahsuri yang sebelum ini aku hanya mendengar namanya sahaja tetapi tidak mengetahui sejarah tentang Mahsuri.

 

Pada hari kedua, kami berkesempatan untuk menaiki kereta kabel.  Aku sangat seronok sekali kerana pertama kali menaiki kereta kabel tersebut.  Aku dapat melihat pemandangan di seluruh Pulau Langkawi.  Aku dapat menghirup udara yang segar dan nyaman di sini.  Pada waktu petang, kami pergi ke Dataran Helang. Terdapat ramai pelancong yang mengunjungi Dataran Helang.  Kebanyakan mereka datang ke Dataran Helang untuk mengambil gambar.

 

Pada hari terakhir disana, kami sempat melawat Beras Terbakar.  Di sana ramai pelancong dari luar Negara yang datang dan mencampakkan duit syiling, yang dikatakan sebagai tempat untuk meminta sesuatu.  Selepas melawat Beras Terbakar, kami sekeluarga pergi membeli-belah.  Banyak cenderamata yang cantik-cantik terdapat disitu.  Saya membeli dua helai baju sebagai tanda kenang-kenangan sewaktu berada di Pulau Langkawi. 

 

Saya sangat gembira dan seronok ketika berada di Pulau Langkawi.  Saya berharap saya akan dapat bercuti lagi disini pada masa yang akan datang bersama keluarga tercinta.