Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T21:39:57+08:00
Apakah maksud cita-cita? Berdasarkan Kamus Dewan, cita-cita bermaksud harapan, hasrat dan juga keinginan. Adakah anda mempunyai cita-cita? Ya. Setiap orang mempunyai cita-cita yang berlainan.
Apakah cita-cita anda? Setiap orang mempunyai cita-cita sendiri. Begitu juga dengan saya. Cita-cita saya adalah menjadi seorang pereka fesyen yang berjaya dan terkenal seperti Datuk Bernard Chandran, Salikin Sidek , Zety Zamry, Michael Shu, Mohd Fitri Zainal Abidin, Erwan AS Anizam Yusof, Faizal Azraf, Rizman Ruzaini dan ramai lagi.
Untuk mencapai cita-cita saya, saya perlulah belajar bersungguh-sungguh, mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan, menjadi seseorang yang kreatif, mendapat keputusan yang cemerlang dalam subjek Pendidikan Seni dan memasuki universiti yang mempunyai jurusan fesyen seperti Universiti Teknologi Mara (UITM), Limkokwing University of Creative Technology (LUCT) dan banyak lagi.
2016-03-26T23:18:20+08:00
Telinga kita acapkali diuar-uarkan tentang cita-cita , namun , apakah sebenarnya yang dimaksudkan cita-cita? Cita-cita ini merupakan satu impian yang kita pegang untuk kita kecapi pada masa hadapan. Setiap insan mempunyai cita2 yg tersendiri dan begitu juga diri saya. Saya bercita-cita untuk menjadi seorang jurutera genetik kerana minat saya yg mendalam dalam subjek Biologi namun sayang seribu kali sayang , mutakhir ini , genrasi pada era globalisasi ini hanya memandang enteng tentang betapa pentingnya cita2. Pada pandangan mereka , cita2 hanya merupakan sebuah impian yg belum kita ketahui kewujudannya. Sebagai rakyat yg prihatin dan peka terhadap isu ini , kita haruslah meluaskan horizon pemikiran dan bergabung tenaga bagai aur dengan tebing untuk mewujudkan kesedaran dalam kalangan belia pada era kini utk mempunyai cita2 kerana pemuda masa kini adalah pemimpin masa hadapan