Jawapan

2016-03-26T21:45:10+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Ceritakan pada dia yang sedih itu kisah Rasulullah.pengorbanan beliau... La Tah zann Innallahamaa'na "janganlah bersedih sesungguhnya Allah bersama kita" katakan itu pada dia...
  • Pengguna Brainly
2016-03-26T21:51:28+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
#1 Latih minda melupakan kenangan pahitCara ini perlu diaplikasikan secara berterusan. Seseorang itu akan merasa sedih dan kecewa apabila mengenangkan kisah silam yang menyakitkan. Anda tidak dapat melupakan semua memori pahit secara serentak. J

adi ia perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat dengan mengalih perhatian kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa tetapi ia boleh dipercepatkan jika anda mendisiplinkan diri.
#2 Buang perasaan risau yang melampau.
Perasaan risau yang melampau boleh membuatkan anda sering berasa sedih dan kecewe serta rasa takut. Terdapat dua kesan buruk akibat sikap negatif ini. 

Pertama ialah menarik masalah dan musibah yang kedua memberi kesan buruk pada kesihatan anda dari segi fizikal dan mental. Belajarlah untuk bertenang dan latih diri anda untuk mengawal emosi bagi mengurangkan perasaan risau yang melampau.


#3 Belajar bersyukur
Bersyukurlah di atas setiap perkara yang anda dapat walaupun perkara itu kecil pad afkiran kita sebagai seorang manusia. Contohnya ucaplah sykur kerana masih lagi boleh melihat alam ini, dan masih lagi bernafas. Ucaplah rasa syukur dengan seikhlas hati dan sebanyak yang mampu sehingga rasa syukur itu meresap jauh ke dalam sanubari anda.


#4 Belajar menjadi orang yang pemaaf
Sikap memaafkan memang digalakakn di dalam Islam. Sikap positif ini daptmembersihkan hati daripada perasaan negatif dan emosi-emosi negatifseperti takut, sedih, kecewa, marah, cemburu dan dendam. Sikap pemaaf juga dapat meneutralkan gelombang fikiran negatif  yang terdapat di minda anda.


#5 Ketawa, ketawa dan terus ketawa
Ketawalah apabila terdapt perkara yang menggembirakan anda. Ia secara tidak langsung menjadikan anda girang. Tontonlah video atau cerita yang lucu dan menngembirakan, dekatkan diri anda dengan rakan-rakan yanghappy go lucky, serta carilah funny side dalam setiap perkara dan situasi.


#6 Ubah fikiran
Kita tidak boleh mengubah situasi yang membuatkan kita kecewa, sedih dan murung tetapi kita boleh mengubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. 

Walaupun sesuatu perkara itu tidak berpihak kepada anda, namun anda harusmencari cara bagaimana anda boleh mendapatkan nilai-nilai positif di dalamnya. Kita adalah apa yang kita fikirkan. Fikiran yang buruk akan menarik sesuatu yang buruk. Hukum alam ini dinamakan hukum sebab dan akibat atau lebih dikenali sebagai "Law of Attraction".


#7 Keraskan hati
Maksudnya anda haruslah mempunyai kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. 

Kita mampu untuk mengubah apa yang berlaku di sekeliling kita asalkan kita yakin Allah akan sentiasa memberi kita jalan penyelesaian yang terbaik di penghujungnya.

Buat baik dibalas baik dan begitulah sebaliknya. Justeru itu kita perlu bersikap baik dan fikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan. Sebelum masuk tidur, set minda anda untuk menjadi lebih baik pada keesokan harinya dan lafazakn dengan nada berbisik, relaks dan tidak terlalu mendesak diri.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk kita semua.
thank you...jawapan yg bagus
Komen telah dipadam
Komen telah dipadam