Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-26T22:09:23+08:00


al rahim=AL-RAHIM : ALLAH MAHA PENYAYANG1. Maksud Al-Rahim :
Al-Rahim bermaksud maha penyayangNama Allah yang mulia ini berasal daripada perkataan rahmat yang mengandungi makna penuh kasih sayang, kebajikan dan kemuliaanAllah menyayangi orang yang pemurah terutama kepada orang  mukmin di dunia dan di akhirat    2. Kesan beriamn dengan Allah yang Bersifat Al-Rahim : 

Bersyukur kepada Allah dengan nikmat-nikmat yang dikurniakan Menggunakan nikmat kurniaan Allah dengan sebaik-baiknyaMenjaga hubungan baik sesama manusia 3. Ciri-Ciri Tindakan yang Bertentangan dengan Konsep Al-Rahim :Bersifat baghilBersifat begis, pemarah dan suka bergaduhTidak menghormati guru, ibu bapa dan para pemimpin  4. Perbezaan antara Sifat Al-Rahman dengan Al-Rahim :         A. Al-Rahman :Untuk semua hamba Allah sama ada islam atau bukan islamUntuk nikmat di dunia sahaja seperti kekayaan, pangkat, kesihatan  dan lain-lain       B. Al-Rahim :
Khusus untuk orang yang beriman sahaja Untuk nikmat di dunia dan di akhirat seperti nikmat islam, iman, hidayah, pahala, syurga dan lain-lain 

11.2 – Ar Rahman: Allah SWT Maha Pemurah
1.         Allah SWT bersifat Ar Rahman yang bermaksud Allah SWT Maha Pemurah.
2.         Bukti-bukti Allah SWT bersifat Ar Rahman:
(a)    kurniaan rezeki yang melimpah ruah kepada semua makhluk;(b)   tubuh badan yang sihat dalam menjalani kehidupan.
3.         Kesan beriman dengan Ar Rahman:
(a)    lahir individu yang bersifat pemurah kepada orang lain;(b)   sentiasa bersyukur kepada Allah SWT atas nikmat kurniaan Nya;(c)    sentiasa merendah diri walaupun memiliki kekayaan kerana yakin semuanya adalah kurniaan Allah SWT.
4.         Perbezaan antara pemurah Allah SWT dengan pemurah manusia:
(a)    sifat pemurah Allah SWT:
·         tidak terbatas kerana kekayaan Allah SWT adalah mutlak;·         memberi sesuatu tanpa mendapat manfaat, tetapi untuk menguji keimanan manusia.
(b)   sifat pemurah manusia:
·         terbatas kerana manusia tidak memiliki kekayaan yang mutlak;·         memberikan sesuatu untuk mendapatkan manfaat atau ganjaran.
5.         Ciri-ciri amalan yang berlawanan dengan sifat Ar Rahman:
(a)    kedekut atau bakhil kepada orang miskin;(b)   bersifat kejam terhadap makhluk Allah SWT;(c)    percaya kekayaan adalah hasil usaha diri sendiri, bukannya daripada Allah SWT.