Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-27T00:24:56+08:00

Ginjal merupakan organ yang amat penting dalam menjayakan sistem urinari ini. Jika ginjal gagal berfungsi dengan baik, pelbagai masalah kesihatan akan timbul yang membawa kepada ketidakselesaan penghidapnya. Kandungan air,bahan mineral dan urea berlebihan dalam darah di tapis di ginjal. Jika sistem penapisan ini tidak berlaku dengan baik, maka longgokan bahan buangan ini di dalam darah akan membawa pelbagai masalah kesihatan yang serius. Seseorang yang telah mengalami kegagalan buah pinggang terpaksa menjalani hemodialisis dimana sebuah mesin akan menjalankan fungsi sepasang ginjal. Jika berpeluang melihat mesin dialisis ini, kita akan merasa sangat kagum dengan kecanggihan rekaan manusia. Tetapi sedetik kemudian kita akan tersedar, betapa hebatnya ciptaan Allah yang Maha Agung. Walau secanggih manapun ciptaan manusia, selama mana pun ia tidak dapat menandingi ciptaan Allah. Betapa manusia mampu mencipta satu alat yang boleh melaksanakan fungsi organ di dalam tubuh kita, namun alat ciptaan itu saiznya mencecah seratus kali ganda saiz organ ciptaan Allah. Dan dengan segala keterbatasan yang ada pada ciptaan manusia, seharusnya kita mengakui..
sistem dlm bdn tidak dpt berfungi dgn sempurna


Fungsi utama dari ginjal adalah untuk menyaring darah dan mengeluarkan cairan berlebih dari itu. Ginjal meninggalkan jumlah yang tepat garam dan mineral lainnya di dalam darah. Jumlah kelebihan akan disaring dari darah dalam bentuk cairan limbah yang disebut urin.

Keseimbangan cairan

Tubuh kehilangan cairan saat buang air besar, berkeringat dan saat bernafas. Fungsi lain dari ginjal adalah untuk menjaga jumlah yang tepat cairan dalam tubuh dengan menyeimbangkan apa yang datang versus apa yang dikeluarkan.

Tekanan Darah

Dua hormon pada ginjal yang sehat menghasilkan renin dan angiotensin. Fungsi hormon ini mengatur berapa banyak garam dan cairan tubuh terus, dan seberapa baik pembuluh darah dapat meregang dan berkontraksi. Dengan demikian, tindakan ini membantu mengontrol tekanan darah.

Memproduksi Sel Darah Merah

Ginjal normal menghasilkan hormon lain yang disebut eritropoietin. Hormon ini merangsang sumsum tulang untuk memproduksi sel-sel darah merah.1 2 1
??
Komen telah dipadam
Komen telah dipadam
tq
Komen telah dipadam
  • Pengguna Brainly
2016-03-27T00:47:54+08:00
Ya udah pasti badan kita jadi bertoksik terus.bisa jadi berpenyakit lorh
1 5 1