Jawapan

2016-03-27T18:12:05+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
 t^{2} -6t + 9  = (t-3) (t-3) = (t-3)^{2} ?

tuk cari ni soalan
first kita cari 
t^2 = t.t
-6 = a+b
9= a.b

jadi you searchlah number yg penuhi tu soalan

so, number -3 penuhi
-6 = -3 + (-3)
9 = -3. (-3)

after that 
t^{2} -6t + 9 = t.t -(-3+(-3))t + (-3) (-3)  \\ t^{2} -6t + 9 = (t+a) (t+b) \\  t^{2} -6t + 9 = (t-3) (t-3)
ni pemfaktoran tau
pmfktoran ungkpn algebra
pt3
tu cuba read again
tu formula general