Jawapan

2016-03-27T21:12:02+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
                                                                                   23 – A, Taman Kencana,                                                                                                                                                                                                                                 05400 Alor Star,                                                                                                                                                                                                                                                  Kedah,                                                                                                                                                                                                                                             Malaysia.
                                                                                                 20   Ogos 2013.
                                                                                                                                                                                      .
                 Ke persisian sahabatku Sophelia yang kini sedang berada di Tikrit, Turki dengan harapan semoga saudari sekeluarga sihat selalu dan dilindungi Tuhan.
Saudari,           Terima kasih kerana masih mengingati saya di bumi bertuah, Malaysia ini. Apa khabar saudari sekeluarga? Bagaimana dengan pelajaran saudari? Meskipun perkenalan kita hanya menerusi lembaran kertas namun kehangatan persahabatan yang terjalin di antara kita sentiasa berkekalan.  Surat saudari telah selamat sampai ke penerimaan saya  seminggu yang lalu. Maafkan saya kerana agak lambat membalas surat itu kerana pada masa itu saya sedang sibuk mendepani peperiksaan pertengahan tahun di sekolah saya. Melalui surat saudari itu saudari ada menyatakan bahawa saudari ingin mengetahui sambutan perayaan kaum-kaum yang terdapat di Malaysia. Saya akan cuba menjelaskannya melalui surat ini.
            Sebagaimana yang saudari ketahui, Malaysia mempunyai rakyat berbilang kaum dan berbilang kepercayaan agama. Antaranya, Melayu, Cina, India, Iban dan Kadazan. Kaum-kaum tersebut mempunyai perayaan tersendiri yang disambut dengan meriah. Perayaan-perayaan ini pula dijadikan acara kebangsaan iaitu Rumah Terbuka Malaysia untuk memberi peluang semua rakyat berkongsi kegembiraan di samping bertemu pemimpin negara. Dalam acara ini, biasanya pelancong asing juga diraikan sebagai tetamu istimewa.
            Bagi kaum Melayu seperti saya yang beragama Islam, kami akan menyambut dua hari perayaan iaitu Hari Raya Puasa dan Hari Raya Qurban. Hari Raya Puasa yang juga dikenali sebagai Idil Fitri disambut pada 1 Syawal manakala Hari Raya Qurban atau Idil Adha disambut pada 10 Zulhijjah. Kedua-dua tarikh tersebut terdapat dalam bulan Islam. Sebelum tiba 1 Syawal, umat Islam akan menjalani ibadah puasa selama sebulan. Pada masa itu, persiapan untuk menyambut syawal sudah dilakukan. Antaranya suri rumah sudah mula menjahit pakaian baru untuk keluarga, langsir dan pelbagai persiapan lain yang juga baru. Pada sebelah malam bulan puasa iaitu bulan Ramadhan, kami menunaikan solat tarawikh. Selepas solat kami mendapat ‘upah’ iaitu makanan istimewa dipanggil moreh yang disediakan oleh pihak jawatankuasa masjid atau surau di tempat kami.
           Pada pagi kedua-dua Hari Raya tersebut, umat Islam akan menunaikan solat sunat di masjid atau surau. Sebelum itu takbir raya kedengaran bersahut-sahutan. Suasana syahdu sekali pada waktu itu. Selepas itu, biasanya sesiapa yang mempunyai ahli keluarga yang telah meninggal dunia akan menziarahi pusara ahli kelauarga tersebut untuk menghadiahkan bacaan doa memohon agar roh mereka dicucuri rahmat. Kemudian, kami akan bersalaman  dan bermaafan dengan ahli keluarga. Biasanya, anak-anak akan mencium tangan ibu bapa dan meminta agar ibu bapa memaafkan segala kesilapan mereka dan menghalalkan segala makan minum yang diberikan. Selepas itu, ahli keluarga yang muda akan menuntut kemaafan daripada ahli keluarga yang tua lainnya seperti datuk nenek, ibu dan bapa saudara dan sebagainya. Yang paling seronok ialah anak-anak kecil kerana mereka akan beroleh ‘duit raya’ di dalam paket hijau. Bagi kami yang telah dewasa pula, keseronokan memuncak apabila dapat menikmati pelbagai juadah enak seperti ketupat, lemang, rendang, lontong, dan beraneka kuih muih. Kami ziarah menziarahi rumah sanak saudara dan sahabat handai untuk saling bermaafan pada Idil fitri itu.
           Nampaknya sudah panjang lebar surat saya ini. Saya fikir cukup setakat inilah dahulu coretan saya.Perayaan ini bukan sahaja perayaan keluarga kerana semua ahli keluarga yang tinggal di perantauan akan pulang ke kampung halaman untuk sama-sama mengekalkan tradisi kekeluargaan bahkan sesungguhnya perayaan di Malaysia ini merupakan ‘jambatan’ kepada  rakyat untuk menjalin hubungan muhibah dan mesra melalui amalan toleransi ketika menyambutnya. Majlis rumah terbuka yang diadakah oleh setiap orang menjadi ‘jalan’ kepada mereka untuk kunjung mengunjung dan berkenal-kenalan, bak kata pepatah “Tak kenal maka tak cinta” . Saya harap saudari akan berpeluang datang ke Malaysia dan menyaksikan sendiri warna-warni perayaan tersebut.Sampaikan salam saya kepada keluarga saudari di Tikrit.
                                                                                          Sekian, terima kasih. 

                                                                                                                                                                                                       Sahabatmu,


                                                                                                                                                                                               ………………                                                                                                                                                                                                                                 ( WENDY TAN)