Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-27T22:55:00+08:00
Cara Penulisan Ulasan(Pemindahan maklumat)Lihat gambar di bawah ini dengan teliti. Buat ulasan anda berdasarkan gambar tersebut. Panjang huraian anda hendaklah antara 80 hingga 100 patah perkataan.
5 cara penulisan isi tersirat iaitu:a)ayat pendahuluanb)ayat huraianc)ayat contohd)ayat penutupe)tambahan isi penting berdasarkan kata kunci SEBAB/KESAN/CARA MENGATASI
Isi tersurat(SU):a)Pelbagai langkah pencegahan perlu dilakukan untuk menghapuskan kitaran nyamuk aedes.b)Langkah pertama ialah pencegahan yang bermula dari rumah iaitu periksa persekitaran rumah.c)pencegahan boleh dilakukan melalui kempen kesedaran yang dianjurkan oleh pihak kerajaan.
Isi tersirat(SI):a)bertujuan supaya kawasan persekitaran rumah bebas daripada tempat pembiakan nyamuk aedes seperti menghapuskan takungan air.b)kempen "Tiada Aedes, Tiada Denggi" berjaya menarik minat masyarakat untuk memastikan persekitaran rumah bebas daripada nyamuk aedes.c)Persekitaran rumah juga perlu bersih, bak kata pepatah "mencegah lebih baik daripada merawatd)semua individu  perlulah bekerjasama untuk mencegah pembiakan nyamuk aedes.
Ulasan lengkap:
(SI-Ayat pendahuluan) "Cegah Aedes, Cegah Denggi" merupakan kempen yang dijalankan oleh kerajaan untuk menyedarkan orang ramai tentang bahayanya nyamuk aedes.(SU-a) Pelbagai langkah pencegahan perlu dilakukan untuk menghapuskan kitaran nyamuk aedes. (SU-b) Langkah pertama ialah pencegahan yang bermula dari rumah iaitu periksa persekitaran rumah.(SI-ayat huraian dan contoh)Hal ini bertujuan supaya kawasan persekitaran rumah bebas daripada tempat pembiakan nyamuk aedes seperti menghapuskan takungan air .(SI-Isi tambahan-c)Persekitaran rumah juga perlu bersih, bak kata pepatah "mencegah lebih baik daripada merawat".(SU-c)Selain itu, pencegahan boleh dilakukan melalui kempen kesedaran yang dianjurkan oleh pihak kerajaan.(SI-ayat contoh)Antaranya, kempen "Tiada Aedes, Tiada Denggi" berjaya menarik minat masyarakat untuk memastikan persekitaran rumah bebas daripada nyamuk aedes.(SU-ayat penutup)Oleh itu, semua individu  perlulah bekerjasama untuk mencegah pembiakan nyamuk aedes.
1 4 1
2016-03-28T21:30:53+08:00
Untuk membuat ulasan format baharu mesti 1 perenggan..isi yg lengkap.. peribahasa yg berkenaan.. kesimpulan yg menarikk..
1 1 1