Jawapan

2016-03-28T11:56:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Peranan untuk mengekalkan kedaulatan negara ialah saling menghormati antara satu sama lain agar perpecahan dan perbalahan dapat dielakkan . Selain itu , kedaulatan negara juga boleh dikekalkan dengan memajukan teknologi persenjataan agar anasir-anasir luar dapat ditentang apabila berlaku sebarang pencerobohan . Malahan , rakyat juga perlulah bersatu padu dan mengamalkan nilai patriotik agar kedaulatan negara dapat dikekalkan malah diperkukuh .
2016-03-28T12:00:51+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Bagi saya

- Kita perlu mengenali serta menghormati raja dan pemimpin negara   kita kerana mereka yang berusaha mengekalkan keamanan dan   kesejahteraan negara. 

- Usaha-usaha mereka untuk memajukan negara haruslah sentiasa   disokong, bukannya dikritik.

- Perjuangan tokoh-tokoh negara seperti Tunku Abdul Rahman yang   memainkan peranan yang penting dalam memperjuangkan   kemerdekaan negara haruslah diambil tahu dan dihargai. Tanpa   pejuang seperti mereka, negara kita mungkin masih di tangan penjajah   asing.

Jalur Gemilang haruslah dikibarkan dengan penuh semangat dan   dihormati sebagai sesuatu yang suci dan rakyat tidak harus   membenarkan bendera negara dipijak, dibuang atau dibakar   sebaliknya   harus berbangga bahawa Jalur Gemilang sedang berkibar   di tiang   bendera tertinggi di dunia. 

- Ketika menyanyikan lagi Negaraku, kita perlu berdiri tegak serta   menghayati lagu tersebut dengan penuh semangat cinta akan negara.

Kita perlu taat kepada raja dan pemimpin serta tidak mengkhianati   negara. 

- Kita harus  mempertahankan maruah dan bangsa negara dengan   bersedia berkorban apa sahaja untuk mempertahankan maruah dan   kemerdekaan negara.

- Kita perlu sentiasa peka terhadap isu dan masalah tentang bangsa   dan negara serta cara mengatasinya. 

Semangat kekitaan dapat diamalkan dengan memupuk amalan   bertolak ansur dan bertoleransi antara masyarakat. Kita haruslah   bertolak ansur, sabar, dan mengawal diri demi mengelakkan   pertelingkahan dan perselisihan faham untuk kesejahteraan hidup   Malaysia.

Sifat bersatu-padu antara masyarakat yang berbilang kaum amat   penting untuk mewujudkan keharmonian dan semangat berjuang untuk   negara, bukannya untuk bangsa atau kaum sendiri.

- Sentiasa hormat-menghormati antara satu sama lain tanpa mengira   kedudukan, bangsa atau agama. Kita tidak berhak mengkritik atau   mengutuk adat resam dan kepercayaan kaum lain.

Aktiviti yang melibatkan penglibatan pelbagai kaum seperti gotong-     royong daapt memupuk semangat bermasyarakat antara kaum serta   mengeratkan hubungan silaturahim. 

- Sifat berdisiplin juga amat penting dalam memupuk perpaduan.   Peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh kerajaan haruslah   dipatuhi untuk kesenangan semua pihak. 

Seseorang rakyat haruslah berakhlak dan berbudi pekerti mulia untuk   membolehkan berinteraksi dengan mudah. Rakyat yang peramah dan   berakhlak sudah tentu dapat meningkatkan reputasi negara. Kita   haruslah berkelakuan sopan supaya tidak dilabelkan sebagai rakyat   yang biadap atau kurang ajar.

Rakyat yang rajin dan gigih dapat meningkatkan prestasi ekonomi   negara dan taraf hidup mereka. Mereka harus bersifat berdikari dalam   mengusahakan sesuatu tanpa bergantung kepada bantuan kerajaan   pada setiap masa. 

Rakyat juga harus tabah menerima sesuatu cabaran atau   pembaharuan dalam negara tanpa menjejaskan perpaduan negara.   Misalnya apabila berlakunya Kegawatan Ekonomi 1998, rakyat   Malaysia telah bersatu-padu demi menghadapi cabaran yang dihadapi   dan bergabung tenaga untuk memajukan ekonomi negara semula.

saya harap ini dapat membantu anda ...
1 5 1