Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-03-28T16:55:11+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

ni jawapan saye llahh ..

- Sistem pentadbiran sekolah direvolusikan dengan membawa masuk/melantik baru Pegawai dari skim pentadbiran untuk melaksanakan kerja-kerja pentadbiran di sekolah. Dengan ini, guru akan mampu fokus sepenuhnya kepada tugas hakiki mereka iaitu mengajar. Selain itu, perubahan dalam sistem ini juga akan mewujudkan peluang pekerjaan baru dan sekaligus mengurangkan masalah pengangguran negara.

 

- Selain daripada itu, bagi mengelakkan berlakunya tugas-tugas mengulang dan membebankan. Sepatutnya diwujudkan dua bentuk skim perkhidmatan guru. Pertama, skim guru akademik dan kedua skim guru ko-kurikulum. Guru akademik akan memberikan fokus sepenuhnya kepada usaha mengajar di dalam kelas, membuat kajian kendiri untuk meningkatkan teknik pengajaran dan meningkatkan keupayaan akademik pelajar/murid. :-)

 

- Bagi guru ko-kurikulum pula, mereka akan memberikan fokus kepada persatuan-persatuan kelab-kelab, acara-acara sukan, seni dan yang berkaitan dengan aktiviti ko-kurikulum. Guru kelompok ini bertanggungjawab meningkatkan keupayaan penglibatan aktif pelajar di dalam ko-kurikulum, merangka pelan aktiviti yang lebih komprehensif dan mewujudkan keseimbangan di dalam fokus hidup dan masa depan pelajar/murid.

 

- Untuk itu, perkara perubahan di dalam skim perkhidmatan guru ini boleh dimulakan di maktab/institusi latihan guru/universiti di mana pengkhususan adalah dibahagi kepada dua iaitu pilihan untuk menjadi guru akademik atau guru ko-kurikulum.

 

- Selepas bakal guru membuat pilihan, modul fokus kepada subjek/aktiviti ko-kurikulum akan diterapkan melalui pilihan yang ditentukan sendiri. Dengan perubahan ini, kita akan dapat meningkatkan bilangan guru pakar dalam bidang akademik dan ko-kurikulum secara fokus dan menyeluruh dan kesan baiknya sudah pasti dirasai oleh pelajar/murid. Sekaligus mampu membantu memberikan masa depan lebih baik untuk negara.

 

- Konsep pengasingan pelajar pandai dan kurang pandai hendaklah dihentikan. Seharusnya sesuatu kelas itu perlu ada keseimbangan, daya saing yang sihat dan keterbukaan dalam proses menerima dan memberi ilmu

 

- Konsep kelas sains untuk pelajar bijak dan kelas sastera untuk pelajar kurang bijak juga perlu dihentikan dengan serta-merta. Pihak berkaitan perlu faham bahawa, Sains dan Sastera adalah dua cabang ilmu berbeza, jadi mengaitkan kedua-dua cabang ilmu ini dengan tahap kepandaian seseorang pelajar adalah salah sama sekali. Pelajar boleh menjadi bijak dan menguasai aspek sesuatu cabang ilmu jika mereka mempunyai minat yang mendalam dan usaha yang berterusan terhadap sesuatu ilmu, bukan dengan cara memaksa pelajar mempelajari aliran yang mereka tidak gemari.

 

- Di sini, bagi memastikan pelajar belajar aliran yang digemari, dicadangkan satu ujian kecenderungan secara bertulis dan temuduga dijalankan. Penilaian sebegini penting dan perlu dijalankan sebaik sahaja pelajar tamat belajar di Darjah 6. Ujian kecenderungan ini juga perlu dinilai bersekali dengan tahap kelayakan akademik pelajar bagi memastikan pelajar tidak secara sesuka hati membuat pilihan tanpa melihat kepada keupayaan diri terlebih dahulu.

 

- Penilaian akademik berasaskan peperiksaan semata-mata adalah satu konsep penilaian yang rigid dan tidak mampu menilai secara keseluruhan aspek pencapaian pelajar. Oleh itu dicadangkan diwujudkan satu penilaian berterusan untuk semua subjek dengan aspek permarkahan boleh dipecahkan kepada dua sama ada 50:50, 60:40 atau 70:30 bergantung kepada kesesuaian subjek dan keadaan semasa. Penilaian keseluruhan begini akan memberikan guru dan pelajar peluang untuk membuktikan keupayaan diri dalam tempoh yang lebih panjang.

 

- Akhir sekali, dicadangkan Sekolah Berasrama Penuh seperti Sekolah-Sekolah Sains dan MRSM diluaskan kepada bidang-bidang bukan sains seperti ilmu kemanusiaan, sosiologi, sejarah, kajian budaya, etnik dan kenegaraan demi mewujudkan masyarakat masa hadapan yang lebih matang berfikir dan menambah kesesuaian dalam usaha meningkatkan keupayaan modal insan negara

2 5 2
sya harap dapat membantuu
thanks a lot...you,re superb..
membntu sgt pun..btw thanks again..thanks awak
wc
hehe..