Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-30T20:41:57+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Objektif eksperimen 1 ini adalah untuk melihat perbezaan antara hidrokarbon tepu and hidrokarbon tak tepu. serta mengkaji sifat2 kimia bagi sebatian alkana (alkanes) dan alkena (alkenes).

4 ujian dijalankan keatas sebatian hidrokarbon ini. anda boleh merujuk kepada manual amali kimia PDT.

Pemerhatian

Bagi Ujian Pembakaran


Pembakaran hidrokarbon yang tidak lengkap tetapi hasil tindakbalas yang cukup lengkap, karbon, karbon monoksida, karbon dioksida dan air.


Lihatlah kesan yang ditinggalkan. Perbezaan kesan jelaga (karbon) yang ketara di antara hidrokarbon tepu (kiri) dan hidrokarbon tak tepu (kanan)

Kedua-dua sebatian hidrokarbon terbakar dengan nyalaan merah dan mengeluarkan jelaga hitam. Perbezaan yang dapat dikesan dengan mata kasar ialah bagi sebatian alkena (alkenes) jelaga yang dihasilkan adalah lebih banyak berbanding dengan jelaga yang dihasilkan oleh alkana (alkanes). Ini dapat menyimpulkan bahawa hidrokarbon tak tepu lebih tinggi peratusan karbon didalam sebatiannya berbanding dengan hidrokarbon tepu.


Terbentuk 2 lapisan selepas di campur dan digongcang.

Kedua-dua sebatian hidrokarbon tidak larut di dalam air. ini kerana Air merupakan molekul dwikutub (polar molecule) manakala Hidrokarbon merupakan molekul tak berkutub (non-polar).

Ujian Bromin dan Ujian Baeyer


2 watak yang memainkan peranan penting dalam eksperiment ini

Secara umumnya hidrokarbon tepu tidak akan menjalani apa-apa tindakbalas. Ini kerana kesemua elektron valens karbon atom telah dikongsi @ membuat ikatan maksimum dengan atom lain dan tidak wujud ikatan ganda dua (ikatan dubel) di dalam strukturnya. Akan tetapi ikatan tepu hidrokarbon ini boleh terjejas jika ada unsur2 yang tidak stabil dalam tindakbalas tersebut. Unsur-unsur yang tidak stabil itu adalah seperti radikal bebas, elektrofil ataupun nukleofil.

perhatikan kepada tangan model yang lembut itu..

Bagi melihat kesan gangguan daripada unsur yang tidak stabil ini, 2 tabung uji digunakan, satu tabung uji dibungkus dengan kertas hitam dan dimasukkan hidrokarbon tepu bersama larutan bromin di dalamnya dan diletakkan di dalam tempat gelap. Manakala satu lagi tabung uji dimasukan campuran hidrokarbon bersama larutan bromin dan di dedahkan kepada sinar UV yang terdapat pada cahaya matahari.

sinar uv ini berfungsi untuk memecahkan ikatan kovalen di antara atom bromin. pemecahan ini juga dikenali sebagai "homolytic cleavage". Hasil daripada homolytic cleavage ini maka terhasillah satu species yang tidak stabil dan sangat reaktif yang kita kenali sebagai radikal bebas.
larutan hidrokarbon dan larutan bromin sedang bertindakbalas dalam proses penukargantian radikal bebas @ "free radical substitution reaction".

Radikal bebas yang reaktif ini akan menyerang hidrokarbon tepu dan akan menyebabkan salah satu hidrogen yang terikat di dalam hidrokarbon akan terputus dan tempat hidrokarbon tersebut akan digantikan dengan atom bromin. lama kelamaan warna merah-perang bromin akan dilunturkan kesan daripada tindakbalas tersebut.

Tetapi keadaan sebaliknya berlaku kepada tabung uji yang dibungkus dengan kertas hitam dan diletakkan di tempat gelap. akibat ketiadaan sinar uv, maka homolytic cleavage tidak berlaku dan radikal bebas tidak dapat dihasilkan. kesannya kita dapati warna merah-perang bromin masih lagi kekal dalam tabung uji tersebut.

Perbezaan kesan warna yang ketara.

Manakala bagi hidrokarbon tak tepu memang tidak menjadi masalah kepada sebatian ini untuk menjalani tindakbalas penambahan atom bromin kerana sebatian ini memang mempunyai ikatan dubel. samada terdedah atau tidak kepada sinar uv. kesannya warna merah-perang bromin dilunturkan dalam tindakbalas ini.

Sama dan serupa

Pemerhatian untuk ujian Baeyer

Perhatikan gambar diatas. Ujian Baeyer ini menggunakan larutan KMnO4 beralkali. Seperti ujian bromin, hidrokarbon tepu tidak bertindak balas dengan KMnO4 beralkali (tabung uji kiri). warna ungu larutan KMnO4 beralkali masih lagi kekal. Tetapi hidrokarbon tak tepu telah mengalami tindakbals kimia dan menghasilkan mendakan perang (KMnO2) selain warna ungu telah dilunturkan.

semoga bermanafaat!!!