×

Bantuan belajar secara percuma

Mengapa sertai Brainly?

  • minta bantuan untuk kerja sekolah anda
  • dapatkan jawapan serta penjelasan
  • cari soalan lain

Jawapan

2016-03-29T00:11:10+08:00
Motivasi belajar merupakan segi kejiwaan yang mengalami perkembangan, artinya terpengaruh oleh kondisi fisiologis dan kematangan psikologis siswa. Motivasi itu juga merupakan suatu keadaan atau kondisi yang mendorong, merangsang atau menggerakan seseorang untuk melakukan sesuatu atau kegiatan yang dilakukannya sehingga ia dapat mencapai tujuannya. Hal-hal yang mempengaruhi motivasi belajar pada siswa diantaranya cita-cita atau aspirasi siswa, kemampuan siswa, kondisi siswa, kondisi lingkungan sekitar siswa dan upaya orang tua serta guru dalam memmotivasi belajar siswa.
Upaya meningkatkan motivasi belajar meliputi diri siswa sendiri, peran orang tua serta para guru. Bagi para guru upaya-upaya yang dapat dilakukan beberapa diantaranya, mengoptimalisasikan penerapan prinsip belajar, pemanfaatan pengalaman dan kemampuan siswa serta pengembangan cita-cita dan aspirasi belajar. Bagi para orang tua dapat dilakukan dengan memberikan waktu cukup, memberikan respon positif, mendidik secara demokratis dan mengajari sikap kedisiplinan. Sedangkan bagi peserta didik, upaya-upaya yang dapat dilakukan terdiri dari segi belajar, seperti mengulang materi pelajaran, belajar apapun, belajar dari internet dan selalu mengembangkan tujuan belajar.
0 0 0
2016-03-29T01:17:46+08:00
Kesimpulannya, pelajar malas belajar kerana tiada matlamat yang jelas dalam kehidupan. Selain itu , pelajar juga kurang minat dan motivasi dalaman diri , berasa sudah cukup selesa dengan apa yang mereka ada terutamanya pelajar yang datang daripada keluarga yang berada. Di samping itu , keasyikan kepada dunia media sosial seperti facebook, twitter, whatsapp dan sebagainya juga menjadi penyumbang utama masalah ini. Pelajar seharusnya menyedarkan diri bahawa ilmu pengetahuan amat penting dalam kehidupan masa depan, sama ada di dunia ataupun di akhirat.

0 0 0
The Brain
  • The Brain
  • Pembantu
Tidak pasti dengan jawapan ini?
Belajar dan berkembang bersama Brainly
Mempunyai masalah kerja rumah?
Sertai Brainly untuk bantuan percuma!
  • 80% daripada soalan mendapat jawapan dalam 10 minit
  • Kami tidak hanya menjawab, kami juga menerangkan
  • Kualiti dikemaskini oleh moderator kami