Jawapan

2016-03-29T15:44:30+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.

punca dan kesan keracunan makanan : Baru baru ini anak saya sendiri telah megalamai keracunan makanan , setelah pulang dari membuat lawatan bersama – sama rakan sekolah. Mereka mengikuti rombongan yang telah di anjurkan pihak sekolah. Gambar adalah dari cikgu husna. Terima kasih cikgu hantar gambar di whatsapp.Setelah husna balik dari lawatan , malam tu dia muntah dan cirit birit , esok nya dia demam.

Saya memberi tahu cikgu dan mendapat tahu dari ibu bapa kawan-kawan husna ramai lagi kawan-kawan husna juga mengalami gejala yang sama. Malahan ada seorang cikgu sendiri pun turut keracunan makanan.Apa boleh buat lagi , terus saya bawa jumpa doktor. Dah lah keadaan berjerebu baru-baru ini menyesakkan hidung.

Tak ada apa-apa isu di sini , perkara telah pun berlalu. Cuma ibu bapa pula lah kena buat rawatan secepat mungkin , takut – takut melarat pula sakitnya. Di bawah saya kongskan info biasa tentang keracunan makanan. Akan datang saya akan tulis tips pula untuk menjaga dan merawat anak yang telah pun mengalami keracunan makanan.

ketika melawat rabbit farm semenyih

Apa itu keracunan makanan?

Keracunan makanan ialah apa jua penyakit yang disebabkan oleh pengambilan makanan atau minuman yang tercemar.Dilaporkan bahawa terdapat 6624 kes keracunan makanan pada tahun 2007 (kadar insiden 26.44/100,000 penduduk).

Apa yang menyebabkan keracunan makanan?

Punca keracunan makanan:

Bakteria atau racun (toksin) bakteria tersebut dan virus.Bahan kimia seperti racun serangga dan racun rumpai.Logam berat seperti tembaga, raksa dan plumbum.Tumbuhan dan hasil laut yang beracun seperti kulat, cendawan dan hasilan laut bercengkerang seperti kekerang.

Apakah tanda dan gejala keracunan makanan?

Tanda dan gejala keracunan makanan bergantung kepada :

Agen penyebab keracunan tersebutAmaun (dos) bakteria, virus atau toksinUmur seseorangSistem ketahanan badan (imuniti) seseorang

Pesakit itu mungkin akan mengalami :

Rasa loyaCirit-biritMuntah-muntahSakit perutBerpeluh/demamSakit kepalaKeletihan

Apakah kesan (komplikasi) daripada keracunan makanan?

Keracunan makanan boleh mengakibatkan kecacatan seperti lumpuh atau sakit sendi-sendi yang berpanjangan (kronik). Ia juga boleh mengakibatkan kematian jika tidak mendapat rawatan awal.

Apakah yang menyebabkan terjadinya keracunan makanan?

Antara sebab terjadinya keracunan makanan adalah :

Makanan ditinggalkan pada suhu bilik untuk tempoh yang lama (lebih dari 4 jam).Makanan tidak dimasak dengan sempurna.Makanan tidak disimpan dengan baik (makanan yang mentah di disimpan bersama dengan makanan yang telah dimasak).Makanan tidak dipanaskan dengan sempurna.Daging dan ayam beku tidak dinyahbekukan dengan sempurna sebelum dimasak.Amalan pengendalian makanan yang tidak bersih.Makanan disediakan oleh orang sakit atau pembawa penyakit bawaan makanan.

Bagaimana untuk mengelakkan keracunan makanan?

Cara-cara untuk mengelakkan keracunan makanan :

Sentiasa menjaga kebersihanBasuh tangan dengan betul sebelum mengendalikan makananBasuh tangan selepas keluar dari tandasBasuh dengan bersih permukaan dan peralatan yang digunakan untuk menyediakan makananPastikan kawasan dapur bebas dari serangga , makhluk perosak dan haiwan-haiwan yang lainSentiasa pisahkan makanan mentah dari yang telah dimasak:Asingkan daging ayam dan makanan laut yang mentah dari yang telah dimasakGunakan perkakas seperti pisau dan papan pemotong yang berbeza untuk penyediaan makanan yang belum dimasakSimpan makanan yang telah dimasak dan yang mentah didalam bekas yang berbeza untuk mengelakkan dari pencemaran silangSentiasa masak dengan sempurnaMasak dengan sempuna, terutama sekali daging, ayam, telur dan makanan lautSentiasa simpan makanan pada suhu yang betulJangan tinggalkan makanan pada suhu bilik lebih dari 4 jamSimpan semua makanan yang telah dimasak dan yang mudah basi didalam peti sejuk / peti sejuk bekuSentiasa gunakan air dan bahan mentah yang bersihMinum hanya air yang telah dimasak atau air minuman yang dibotolkan/berbungkus.Pilih makanan yang segar dan berkhasiatBasuh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan sempurna jika dimakan mentah (ulam, salad)Jangan makan makanan yang telah melepasi tarikh luputSentiasa pilih kedai makan yang bersih jika makan diluarHindari dari gerai/kedai makan yang kotor

Apa yang perlu saya lakukan jika mengalami keracunan makanan?

Segera ke klinik atau hospital untuk mendapatkan rawatanIkut nasihat doktorSimpan makanan yang disyaki untuk siasatan oleh pegawai berkuasaPastikan tiada orang lain makan makanan tersebutMaklumkan dengan segera Pejabat Kesihatan Daerah yang terdekat.
terima kasih banyak-banyak.....
Jawapan Paling Bijak!
2016-03-29T15:48:14+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Antara puncanya ialah kekurangan pantauan daripada pihak berkuasa bagi menangani masalah ini . Selain itu , kecuaian pihak penjaja atau peniaga turut menjadi punca berlakunya kejadian seumpama ini .
1 5 1
thank you so much.....
Welcome :)
hmm...