Jawapan

Jawapan Paling Bijak!
2016-03-29T23:04:32+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
HooliganRencana utama: Samseng bola sepak

Hooligan merujuk kepada perusuh yang terdiri daripada peminat sukan - terutamanya peminat bola sepak - yang berkelakuan pemusnah. Sesetengah perusuh sukan menjadi semi-profesional, sanggup mengembara jauh ke tempat yang biasanya akan berlaku rusuhan. Gejala samseng bola sepak sering menjadi ancaman terhadap sukan bola sepak Eropah.

Rusuhan polisRencana utama: Rusuhan polis

"Rusuhan polis" merujuk kepada tuduhan salah guna kuasa oleh pihak polis yang menggunakan keganasan serta menyerang sekumpulan orang awam. Rusuhan polis lazimnya dikaitkan dengan situasi di mana polis menyerang penunjuk perasaan aman.

Rusuhan penjaraRencana utama: Rusuhan penjara

Rusuhan penjara merujuk kepada kekacauan berskala besar oleh sekumpulan banduan terhadap pentadbir penjara, pegawai penjara, ataupun sekumpulan penjara atas rasa tidak puas hati terhadap keadaan di penjara.

Rusuhan kaumRencana utama: Rusuhan kaum

"Rusuhan kaum" merujuk kepada rusuhan di mana ketegangan hubungan kaum dan etnik menjadi faktor utama. Salah satu rusuhan kaum terkenal di Malaysiaialah Peristiwa 13 Mei di Kuala Lumpur pada tahun 1969.

Rusuhan pelajarRencana utama: Rusuhan pelajar

Rusuhan pelajar adalah rusuhan yang disertai pelajar institusi pengajian tinggi terutamanya di universiti. Di Malaysia, Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971dikuatkuasakan bagi mengekang rusuhan pelajar tetapi malangnya ia turut mengekang hak bersuara di kalangan pelajar universiti. Rusuhan pelajar selalunya dikaitkan dengan perkembangan politik semasa serta rasa tidak puas hati terhadap pihak pentadbiran universiti.

Rusuhan bandarRencana utama: Rusuhan bandar

Rusuhan bandar adalah rusuhan yang berlaku di bandar serta dikaitkan dengan masalah perbandaran seperti masalah setinggan, pengangguran yang tinggi, kemiskinan, keadaan sekolah serta kesihatan yang menyedihkan, keganasan polis serta sikap berat sebelah kerajaan. Rusuhan bandar sering dikaitkan denganrusuhan kaum dan rusuhan polis.

tq.... :-)

2 5 2
wow...many.... :-)
tq very much
tq u 2 ..very much...now my home work finish... krishna n garon...tq..tq...
welcome....it's ok..that is my work is answer for ur question
2016-03-29T23:08:58+08:00
1.BUDAYA DEMONSTRASI DAN TUNJUK PERASAAN DALAM BUDAYA DAN SEJARAH

2.
BUDAYA DEMONSTRASI DALAM NEGARA DEMOKRASI

3.
DEMONSTRASI DALAM KONTEKS POLITIK MALAYSIA

1 5 1
only this
tq u 2 ..very much...now my home work finish...
krishna n garon...tq..tq...