Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-30T20:56:21+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Pendahuluan : Apabila seseorang itu cuba mengkaji dan mendalami kandungan yang tersurat mahupun tersirat daripada Surah Al Alaq, nescaya jawapan yang diperoleh tentulah amalan membaca adalah merupakan suatu kewajipan. Kewajipan membaca bukan sekadar menjadi pelengkap kepada sesuatu peperiksaan, sebaliknya menjadi tanggungjawab untuk melahirkan umat yang berjaya, bijaksana, dan hebat menguasai dunia keilmuan. Namun demikian, saranan membaca menatijahkan nilai yang paradoks apabila masyarakat Malaysia khususnya amat liat untuk membaca. Sama ada di peringkat masyarakat umum hinggalah ke pusat-pusat pengajian, amalan membaca gagal dibudayakan. Walaupun pelbagai kempen dan insentif diberi untuk menyemarakkan amalan tersebut, hasil yang diperoleh amatlah mengecewakan. Oleh itu, sejajar dengan sesuatu kejayaan itu bermula dari rumah, nescaya keluarga haruslah memainkan peranan aktif untuk memupuk semula amalan membaca.1. Remaja memberikan sumbangan penting untuk mengharumkan nama sekolah.
 
Sebagai remaja, jelaskan cara-cara yang dapat anda lakukan untuk mengharumkan nama sekolah.
 
Pendahuluan :
Air jernih genang-genangan
Alir deras jernih di hulu
Tempat jatuh lagi dikenang
Inikan pula tempat menimba ilmu
 
Pantun di atas lahir daripada hati nurani saya untuk diapresiasikan kepada para guru dan khususnya kepada alma mater SMK Ambang Saujana yang telah banyak menaburkan budi kepada saya dan rakan-rakan seperjuangan. Dengan sesungguh hati saya mahu berkata, bahawa sekolah merupakan institusi yang berperanan membentuk anak-anak nusa menjadi insan yang cemerlang dan berguna. Sebagai pelajar yang telah berjaya saya berasa amat terhutang budi terhadap sekolah ini dan sentiasa menyimpan azam untuk terus berusaha mengharumkan nama sekolah agar terus mekar di persada nusa.
 
Isi-isi penting :
Isi 1 : Berusaha mencapai kecemerlangan dalam akademik – sebagai bakal calon SPM inilah waktu yang tepat untuk melakukan yang terbaik untuk sekolah – imej sekolah akan terus melonjak apabila pelajar berjaya dengan cemerlang dalam sesuatu peperiksaan – berusaha lebih fokus dan mengetepikan segala agenda yang bercorak hiburan dan melalaikan
 
Isi 2 : Bergiat aktif dalam aktiviti kokurikulum – pencapaian cemerlang dalam sebarang aktiviti kokurikulum turut menjadi penanda aras sesebuah sekolah diangkat untuk bersaing sma ada di peringkat negeri, nasional mahupun antarabangsa – mengasahkan dan mempertajam bakat yang dianugerahi Allah untuk menjadi pelajar yang kompeten dalam sesuatu bidang (sama ada sukan, kelab atau badan beruniform)