Sekolah kamu telah mengadakan program gotong royong.adaikan kamu sedang redaksi majalah sekolah.kamu diminta menyediakan berita lengkap tentang gotong royong tersebut untuk dimuatkan dalam majalah sekolah.tulis berita tersebut selengkapnya(rangka berserta jawapan dalam 6 perenggan) thanks!!! :D

1

Jawapan

2016-03-30T22:08:31+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
..............: Pengetua sekolah(..........) melancarkan program gotong royong mega di kawasan sekolah pembiakan nyamuk Aedes. Program yang sama di Melaka dan Johor akan diadakan kemudian. Pengetua , berkata program itu memberi fokus kepada kawasan tanah atau lot kosong kerana hasil pemantauan kementerian itu tahun ini mendapati longgokan sampah di kawasan berkenaan menyumbang kepada 18 peratus pembiakan Aedes di negara ini. Namun jika tiada tindakan diambil, maka dengan kerjasama pihak berkuasa tempatan, ia akan dibersihkan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Program Gotong Royong Mega peringkat sekolah di (.................)di sini, hari ini.  Antara aktiviti yang dijalankan hari ini ialah pembersihan longgokan sampah, pemeriksaan tapak bangunan, pengalihan kereta terbiar, aktiviti "larviciding" (kaedah pencegahan secara ekologi bagi menyekat perkembangan larva atau pupa menjadi nyamuk dewasa), semburan kabus dan pendidikan kesihatan kepada masyarakat.
"Kementerian akan terus terbabit dengan program seperti ini kerana selain dapat mendidik warga sekolah tentang kebersihan, ia juga dapat mengeratkan hubungan antara warga kementerian dengan penduduk di sekolah," katanya selepas menyertai program Gotong Royong .
1 5 1