Macam mana nak jawab soalan yg macam ni ??
* organisma multisel seperti manusia memerlukan sistem pengangkutan yang khusus.
* organisma unisel seperti amoeba sp. tidak memerlukan sistem pengangkutan
Berikan satu penilaian tentang pernyataan di atas berdasarkan proses fisiologi berikut:
(i) respirasi
(ii) nutrisi
(iii) perkumuhan
(10 markah) - untuk soalan biologi esei
help me please.. dlm point pun takpe.. thanks membantu

1

Jawapan

2016-04-01T11:50:35+08:00
I) sistem respirasi organisma multisel terdiri daripada pelbagai organ seperti paru-paru , mulut , hidung dan rongga toraks . Sistem respirasi organisma multisel ini amat kompleks . Manakala , sistem respirasi organisma unisel tidak memerlukan sistem yang kompleks sebaliknya hanya mekanisma ringkas iaitu bernafas melalui resapan ringkas untuk mendapatkan oksigen . 

ii) nutrisi bagi organisma multisel amat kompleks iaitu melalui sistem pencernaan yang melibatkan pelbagai organ seperti mulut , perut , usus besar , usus kecil dan hempedu . Sistem ini mengambil masa yang lama untuk diproses dan juga melibatkan sistem pengangkutan seperti air dan darah . Sebaliknya , bagi organisma unisel , organisma ini hanya menjalankan proses ringkas seperti fagositosis untuk mendapatkan makanan dan makanan diserap melalui resapan ringkas dengan mudah .
 
iii) Bagi perkumuhan pula , untuk organisma multisel , sistem perkumuhan untuk manusia mempunyai tiga organ iaitu paru-paru , kulit dan ginjal . Ketiga-tiga organ ini membentuk sistem perkumuhan yang kompleks melalui penyahtoksinan bahan keluar daripada badan atau sesuatu organisma multisel itu . Manakala , untuk organisma unisel , perkara ini sangat mudah dengan membawa bahan kumuhan keluar dari sel itu sendiri melalui membran plasma dengan mudah seperti karbon dioksida .