Jawapan

2016-03-31T16:30:15+08:00

Ravi : Hai, Ka Heng. Apa khabar?

Ka Heng : Oh, Ravi. Khabar baik, silakan masuk.

Ravi : Terima kasih. Saya dengar kamu baru balik dari bercuti di Pulau Langkawi, betul ke?

Ka Heng : Ya, saya ke rumah pak cik saya di Pulau Langkawi. Bagaimana dengan kamu? Ke mana kamu pergi sepanjang cuti ini?

Ravi : Saya tidak ke mana-mana. Saya hanya membantu ayah di kedai. Ceritalah tentang percutian kamu. Tentu seronok, bukan?

Ka Heng : Ya, memang seronok. Saya tinggal di sana hampir seminggu. Pak cik saya telah membawa saya melawat ke beberapa buah tempat menarik seperti Makam Mahsuri, Tasik Dayang Bunting, Pantai Beras Terbakar dan lain-lain lagi. Inilah gambar semasa saya di sana.

Ravi : Wah, besarnya patung burung helang ini!

Ka Heng : Tempat itu dipanggil Dataran Helang. Patung burung helang itu menjadi lambang Pulau Langkawi dan kebanggaan masyarakat. Patung itu juga menjadi salah satu daya tarikan pelancong ke Pulau Langkawi.

Ravi : Alangkah seronoknya jika saya dapat ke sana. Tentu saya dapat rasai sendiri legenda Mahsuri di pulau itu.

Ka Heng : Pulau Langkawi adalah salah satu pulau tercantik di Malaysia. Rugi jika kita tidak pergi ke sana. Suatu hari nanti jika saya ke sana lagi, saya akan mengajak kamu.

Ravi : Bagus juga tu. Tak sabar rasanya. Terima kasih, Ka Heng. Sudah petang rupanya. Lebih baik saya balik dulu. Selamat tinggal.

Ka Heng : Sama-sama, selamat jalan.

1 5 1