Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-31T17:30:43+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Engarang jelasnya, meletakkan diri dan karyanya tidak hanya bergelut pada masalah wanita sahaja, tetapi turut berhubung dengan erti kecantikan sebenar dan citra feminisme yang tepat bagi seorang wanita yang sempurna.

“Selepas membaca Tirani, sejujurnya saya dibekasi oleh tiga tanda titik yang menjadi jeda bagi mentafsir erti tirani. Tirani yang pada konteks ertinya dalam Kamus Dewan edisi keempat ialah corak pemerintahan yang zalim (oleh pemimpin negara, puak dan lain-lain) yang menggunakan kekuasaan sesuka hati.

“Barangkali judul Tirani yang digarap oleh pengarangnya adalah suatu kesengajaan dalam memaknakan betapa tiraninya kecantikan itu jika tidak ditangani dengan sebaiknya. Dalam novel ini, nyata Waheeda (watak dalam novel) menjadi mangsa kuasa tirani yang ada pada kecantikan yang diciptanya melalui proses pembedahan kosmetik apabila gagal menikmati kebahagiaan sejati dalam perkahwinannya yang juga singkat usianya.”

Feminisme dan ideologi gender yang digarap oleh Beb Sabariah katanya, secara tidak langsung meminggirkan tanggapan tersebut dengan mengutarakan bahawa wanita tetap mempunyai kelebihan dan kekuatan tersendiri dengan menguasai pelbagai bidang yang sebelum ini dimonopoli oleh lelaki.

Elemen feminisme dalam watak Waheeda sangat tinggi, dan persaingan yang wujud tidak mampu melemahkan semangat Waheeda dalam menempa kecemerlangan diri walaupun menyedari akan wujudnya persaingan yang hebat dalam perusahaannya.

“Terkadang realiti kehidupan sukar diterjah. Pengarang sengaja mengambil pendekatan kehambaan kepad-Nya dalam konteks memberi maaf kepada watak Waheeda memandangkan juga Izzati yang sedia memaafkan kekhilafan bapanya yang sudah menyesali segala perbuatan lalunya. Ia sebenarnya sebuah citra wanita yang cukup cantik dan penuh sus