Jawapan

  • namn
  • Pengguna Baru
2016-04-03T11:08:25+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
1) composite function ni senang je. if dia suruh cari fg(x), set in your mind yg 'g' tu mesti masuk dalam 'f' di tempat (x)

contoh :(a) given f(x) = 2x + 1 , g(x) = 4x - 3 , find fg(x)

fg(x) = 2(4x-3) + 1
        = 8x - 6 + 1
        = 8x - 5

same goes to if dia tanya gf(x), you should do the same thing. BUT you need to remember that fg(x) and gf(x) aren't the same. 

one more thing, if dia tanya g^(x), that means you should find gg(x) which is 'g' masuk dalam 'g' di tempat 'x'

2) also, there are questions dia bagi fg(x), f(x) and dia suruh cari g(x)

contoh: given fg(x) = 8x - 5 , f(x) = 2x + 1 , find g(x)

1st step, masukkan concept 'g' masuk dalam 'f' di tempat 'x'
 
fg(x) = 2[g(x)] + 1 = 8x - 5 <----(compare dengan fg(x) yg diberi soalan)
             2[g(x)] = 8x - 5 - 1 <---(tinggalkan g(x) sorang2)
                 g(x) = (8/2)x - (6/2) <---(bahagi semua dgn 2)
                 g(x) = 4x - 3

the concept here is, let say if soalan bagi fg(x) kan, andaikan 'f' tu huruf pertama and 'g' tu huruf kedua. if dia suruh cari HURUF KEDUA, then you gotta use this method.

3) and what if dia bagi fg(x), g(x), and dia suruh cari f(x)? of course, the method is different.

contoh: given fg(x) = 8x - 5 , g(x) = 4x - 3 , find f(x)

1st step, cari songsangan g(x)

Let y = 4x - 3
    4x = y + 3
      x = (y+3)/4

∴ g¬(x) = (x+3)/4

2nd step, masukkan g¬(x) dalam fg(x)

fg[g(x)] = 8[(x+3)/4] - 5
      f(x) = 2x + 6 - 5
      f(x) = 2x + 1

the concept here is, if you want to find HURUF PERTAMA, then you gotta cari songsangan huruf kedua dulu, then masukkan songsangan huruf kedua tu dalam fg(x) di tempat 'x' 

hope it helps :)

sorry, yg last sekali tu should be written as, fg[g¬(x)] = f[(x+3)/4] - 5
okay this one is the right one, fg[g¬(x)] = 8[(x+3)/4] - 5