Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-31T20:58:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Dalam kehidupan moden, yang lama dianggap lapuk dan tidak lagi berguna. Maka atas dasar itu, yang lama terus tersisih, tidak diperlukan malah enggan mempedulikannya kerana kononnya mendakwa yang moden itu mempunyai prinsip terbaik dan diterima umum.

Begitu halnya dengan sistem perubatan tradisional yang telah ditinggalkan zaman kerana kebanyakan pengamal perubatan hari ini, malahan orang ramai sendiri lebih memberikan tumpuan dan mengutamakan sistem perubatan alopati (moden) yang dikatakan lebih berjaya berbanding dengan sistem perubatan tradisional.

Perubatan moden yang berasaskan kepada kepakaran pengamalnya di samping penggunaan peralatan canggih, umpamanya jarum suntikan, ubat-ubatan secara mekanikal, alatan pembedahan, teknologi komputer dan sebagainya yang dikatakan dapat mengesan dan merawat sesuatu jenis penyakit yang dihadapi oleh pesakit dengan pantas. Namun, tanpa kita sedari bahawa terdapat juga beberapa kelemahan ketara sehinggakan sesetengah penyakit tidak dapat dirawat dengan sempurna, pesakit mendapat kesan sampingan dan ada yang menemui maut berpunca dari beberapa faktor tertentu.

Amat malang sekali, sistem perubatan tradisional tidak mempunyai ruang untuk menyumbang jasa walaupun sebelum kehadiran sistem perubatan moden merampas takhta dunia perubatan, sistem perubatan tradisional turut memainkan peranan penting dalam menangani dan membendung masalah penyakit sehinggakan penyakit-penyakit yang kronik dapat diubati dengan sempurna menyebabkan pesakit-pesakit yang pernah menjadi mangsanya dapat hidup dengan sempurna.

Istilah sistem perubatan tradisional ialah sistem penjagaan kesihatan yang diamalkan oleh orang-orang tua seperti bomoh, bidan, dukun, singseh, penyembuh yang menggunakan ayurveda, sidha serta pengamal perubatan di kalangan orang-orang asli.

Malaysia sebuah negara yang terdiri dari berbilang kaum turut melahirkan pengamal-pengamal perubatan tradisional termasuk Melayu, Cina, India dan orang asli. Kebanyakannya menggunakan sumber alam seperti tumbuh-tumbuhan yang berasaskan kepada akar-akar kayu, buah, kuduk, badang dan daun sebagai ubat-ubatan asli yang masih segar selain penggunaan tumbuh-tumbuhan herba dan ulam dalam usaha untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit yang merupakan beberapa konsep sepadu dalam dunia perubatan tradisional.

Amalan menggunakan ayat-ayat suci al-Quran dan urutan refleksi yang menggunakan kepakaran dalam ilmu saraf tradisi adalah gabungan yang mantap sehingga pesakit dapat merasai kehebatan dan luar biasanya sistem perubatan berkenaan.

Namun, apabila wujudnya sistem perubatan moden yang diasas dan ´dihebohkan´ oleh saintis dan pengamal perubatan Barat, sistem perubatan tradisional tidak lagi diiktiraf dan pergerakannya terus dihalang oleh undang-undang kesihatan. Sedangkan tanpa disedari umum, sistem perubatan tradisional adalah pengasas dan pelopor asal dunia perubatan. Sebaliknya sistem perubatan moden yang sering dibangga-banggakan oleh perubatan Barat dan segelintir masyarakat moden hari ini adalah cedokan dan saduran dari perubatan tradisi masyarakat dahulu yang kemudiannya disesuaikan menurut kehendak sistem perubatan hari ini.
2016-03-31T21:13:40+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kemajuan perubatan di negara kita semakin canggih sama ada perubatan secara moden yang dilengkapi pelbagai alatan sofistikated. Begitu juga dengan perubatan secara tradisional yang turut menggunakan tumbuh-tumbuhan herba sebagai penawar kepada pelbagai jenis penyakit.

Antara kebaikan perubatan secara tradisional ialah kos perubatan yang lebih murah jika dibandingkan dengan perubatan secara klinikal. Bahan-bahan perubatan diperoleh dari kawasan tempat tinggal kita. Sebagai contoh, daun belimbing buluh boleh dijadikan ubat darah tinggi, daun misai kucing dikatakan dapat merawat penyakit kencing manis, daun bunga raya putih pula dapat menurunkan kepanasan demam.

Selain itu, perubatan tradisional merupakan perubatan alternatif kepada perubatan moden. Kadang-kadang terdapat penyakit yang tidak dapat diubati dengan perubatan moden seperti santau. Oleh hal yang demikian, pengamal rawatan tradisional yang dikenali sebagai bomoh atau tabib akan dirujuk oleh pihak pesakit.

Kini, pihak kerajaan telah menyedari akan kebaikan ubatan tradisional dan menyokong industri ubatan yang menggunakan tumbuh-tumbuhan herba. Industri ini diharan akan terus berkembang demi kesihatan sejagat.