Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-31T21:33:33+08:00
            Dalam bidang ini sains membantu manusia melakukan kerja-kerja seharian dengan lebih mudah dan cepat. Banyak masa dapat dijimatkan dan masa ini boleh digunakan untuk memberi tumpuan kepada keluarga dan kerjaya. Contohnya ; periuk memasak nasi elektrik, cerek elektrik dan mesin pengisar mampu membantu para ibu semasa memasak.          Selain daripada itu, mesin pencuci pakaian dan penyedut hampagas ( vacuum cleaner ) pula dapat membantu para ibu meringankan tugas mereka semasa mengemas rumah.Selain daripada itu sains juga menjadikan kehidupan lebih selesa di mana kipas angin atau penghawa dingin dapat menyejukkan bilik yang panas, pelbagai jenis lampu menerangi malam yang gelap dan tilam yang empuk untuk tidur yang lena.
                                         
                           

PENGANGKUTAN
            Sains telah menjadikan pengangkutan lebih mudah, cepat dan lebih selesa. Kapal terbang dapat membantu manusia untuk sampai ke destinasi yang jauh dengan cepat. Ini dapat menjimatkan masa dan dapat mengelakkan manusia letih kerana berada lama di dalam perjalanan. Selain daripada itu ruang dan tempat duduknya  pula direka untuk keselesaan penumpangnya.
  Kereta yang pelbagai jenis dan jenama direka supaya boleh bergerak dengan laju dan licin untuk keselesaan pemandu dan penumpang.Komuter dan monorail merupakan pengangkutan awam yang dapat membantu manusia mengurangkan kesesakan jalan raya.
                                               
Basikal dan motorsikal yang dicipta oleh sains dapat digunakan di lorong-lorong atau jalan yang sempit dan juga dapat membantu manusia mengharungi kesesakan jalanraya.Sains juga membantu merekabentuk jalanraya dan lebuhraya yang lebih baik dan selesa untuk mengelakkan kemalangan. Jalanraya dan lebuhraya sangat penting untuk menghubungkan antara dua tempat.


                                              PERTANIANMesin yang dicipta oleh sains dapat membantu mengangkat dan memindahkan barang-barang berat untuk kerja-kerja pertanian atau memindahkan hasil-hasil pertanian. Selain daripada itu, terdapat juga mesin yang dapat membantu melakukan kerja-kerja yang sukar seperti membajak tanah, menggemburkan tanah dan menuai hasil tanaman. Semua mesin-mesin ciptaan sains ini mampu menjimatkan masa para petani dan juga meningkatkan mutu dan hasil pengeluaran tanaman.