Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-31T22:49:19+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Perpaduan merupakan salah satu aspek penting dalam pembangunan sesebuah Negara. Oleh itu, perpaduan kaum dan integrasi nasional masih merupakan agenda utama kerajaan kerana kemajuan yang dinikmati sekarang adalah hasil perpaduan erat antara pelbagai kaum di Negara ini. 
Peristiwa 13 Mei 1969 telah memberikan pengajaran dan iktibar kepada rakyat semua kaum tentang pentingnya mengukuhkan permuafakatan dan persefahaman serta menjamin keadilan sosial agar perpaduan dapat dikekalkan dan ditingkatkan.
Ekoran itu, kerajaan telah memperkenalkan Dasar Ekonomi Baru (DEB) pada tahun 1970 yang bertujuan untuk membetulkan ketidakseimbangan sosio ekonomi yang wujud di Negara ini. Dalam tempoh 20 tahun pelaksanaannya DEB telah berjaya membawa perubahaan khususnya dalam mencapai matlamatnya membasmi kemiskinan serta mewujudkan pemauafakatan dan persefahaman pelbagai kaum.
Pemuafakatan dan persefahaman ini telah menjamin kestabilan politik dan keamanan sosial yang membolehkan pembangunan ekonomi berjalan dengan pesat sehingga Malaysia dianggap sebagai sebuah Negara membangun yang berjaya. Bahkan pengalaman Malaysia dianggap sangat berguna dan sering dijadikan contoh oleh Negara membangun yang lain yang menghadapi masalah hubungan etnik dan agama.
Kita harus berbangga kerana kita antara satu-satunya Negara di rantau ini yang mempunyai wawasan yang boleh dipegang oleh semua rakyat di pelbagai lapisan masyarakat. Wawasan 2020 adalah ilham mantan Perdana Menteri ke empat Tun Dr. Mahathir Muhamad iaitu untuk menjadikan Malaysia sebagai sebuah Negara maju menjelang tahun 2020.
Gagasan Wawasan 2020 meletakkan perpaduan kebangsaan sebagai cabaran utama yang perlu ditangani agar Malaysia benar-benar maju mengikut acuan sendiri.

Bagi merealisasikan matlamat ini Kerajaan di bawah kepimpinan Dato’ Seri Abdullah Haji Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia telah memperkenalkan Misi Nasional dengan mengariskan langkah-langkah utama yang harus diambil bagi tempoh lima belas tahun akan datang.
Projek-projek pembangunan dibawah Rancangan Malaysia Kesembilan rancak dilaksanakan di seluruh negara iaitu RMK9 ini akan memacu Misi Nasional ke arah mecapai Wawasan 2020.
Selain itu, bagi mengurangkan jurang ketidakseimbangan pembangunan yang berlaku antara wilayah, kerajaan telah memperkenalkan koridor pembangunan ekonomi negara. Kerajaan kini memajukan Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI) di selatan Johor, Wilayah Ekonomi Koridor Utara (NCER) Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), Koridor Pembangunan Sabah (SDC) dan Koridor Pembaharuan Tenaga Sarawak (SCORE).