Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-03-31T22:57:36+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
Kekayaan Hasil Bumi Mendorong Campur Tangan BritishDasar campur tangan British bermaksud British melibatkan diri secara langsung dalam pentadbiran di negeri-negeri Melayu selepas tahun 1874. Walaupun sebelum ini British menyatakan tidak mengamalkan dasar campur tangan, tetapi mereka telah mengambil Pulau Pinang, Singapura serta Melaka dan membentuk Negeri-Negeri Selat. Negeri-negeri Selat telah menjalin hubungan dagang yang aktif dengan negeri-negeri Melayu.

Hubungan Negeri-negeri Selat dengan negeri-negeri Melayu.
Negeri-Negeri Selat memainkan peranan sebagai pelabuhan entrepot yang mengendalikan perdagangan negeri-negeri Melayu. Pedagang-pedagang NNS melabur modal dalam perlombongan bijih timah di Larut, Sungai Ujong, Lukut dan Klang.

Kekayaan hasil bumi negeri-negeri Melayu menarik perhatian British.
Negeri-negeri Melayu kaya dengan bijih timah, emas, bijih besi dan arang batu. Pihak British di Negeri-Negeri Selat merasakan mereka perlu segera menguasai negeri Perak, Pahang, Selangor dan Negeri Sembilan sebelum negeri-negeri tersebut jatuh ke tangan kuasa Barat yang lain.

Revolusi Perindustrian mendesak campur tangan
Revolusi Perindustrain menyebabakan British memerlukan bijih timah untuk perusahaan mengetin makanan. Negeri-negeri Melayu yang kaya dengan biji timah mesti dikuasai untuk mendapat bekalan bijih timah yang berterusan dan menjadi tempat memasarkan hasil keluaran kilang mereka

Terusan Suez dan kapal wap merancakkan persaingan
Pada kurun ke-19, terdapat dua perkembangan penting yang berkaitan dengan jalan laut iaitu penciptaan kapal wap dan pembukaan Terusan Suez pada tahun 1869. Kapal wap dapat mempercepatkan perjalanan dan membawa muatan yang lebih banyak. Pembukaan Terusan Suez juga dapat memendekkan jarak perjalanan dari England ke Tanah Melayu.

Kebimbangan campur tangan kuasa Eropah lain
British bimbang dengan kemaraan kuasa Eropah lain di Asia Tenggara, Belanda telah meluaskan kuasanya ke Hindia Timur (Indonesia), Perancis di IndoChina dan Sepanyol di Filipina, British tidak akan membiarkan kepentingannya di negeri-negeri Melayu diancam oleh kuasa Eropah yang lain terutamanya Perancis.