Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-02T17:43:08+08:00

Ini Jawapan Diperakui

×
Jawapan diperakui mengandungi maklumat yang boleh dipercayai dan diharapkan yang dijamin dipilih dengan teliti oleh sepasukan pakar. Brainly mempunyai berjuta-juta jawapan berkualiti tinggi, semuanya disederhanakan dengan teliti oleh ahli komuniti kami yang paling dipercayai, tetapi jawapan diperakui adalah terbaik di kalangan terbaik.
                                                                                                     Haney Hamzah                                                                                                                                                                                                                                                          56 Jalan Teratai 3/4,                                                                                                                                                                                                                                                       Taman Seroja,                                                                                                                                                                                                                                                    56100 Kuala Lumpur.                                                   
                                                                                                                                                                                                                                                      27 Mac 2013                                                  

Kehadapan sahabatku yang sentiasa diingati, Saudari Aslina, yang kini berada di Brunei. Saya berharap agar saudari sentiasa berada dalam kandungan sihat walafiat bersama-sama dengan keluarga saudari.
Saudari Aslina,
................Bagaimana keadaan saudari di sana sekarang? Untuk makluman saudari, saya dan keluarga saya di Kuala Lumpur sihat seperti biasa. Pada masa ini, saya agak sibuk dengan pelajaran saya kerana Peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia yang bakal saya duduki semakin hampir. Setiap hari saya terpaksa pulang lewat ke rumah kerana menghadiri kelas tambahan sebagai persediaan menghadapi peperiksaan. 

Saudari Aslina,
................
       Dalam warkah saudari yang lepas, saudari ingin mengetahui perayaan yang disambut di Malaysia.Satu daripada perayaan yang disambut oleh masyarakat di Malaysia ialah perayaan Hari Krismas.Apabila Krismas semakin hampir, rumah-rumah dihias indah indah,pokok Krismas didirikan, kad ucapan diedar, dan lagu-lagu perayaan dimainkan berulang kali.Malam Krismas ialah malam yang ditunggu-tunggu, sanak saudara akan berkumpul, masa untuk doa dan kesyukuran telah sampai. Biasanya ‘Nativity play’ atau pertandingan ratu cantik perayaan akan juga diadakan.Pagi Krismas, penganut Kristian akan bersembahyang di gereja, sebelum pulang ke rumah dan menunggu kedatangan tetamu.Walaupun Krismas adalah sambutan sehari sahaja, tetapi semangat dan kemeriahannya berlangsung hingga tahun baru.

Seterusnya,masyarakat India pula akan menyambut perayaan Deepavali.Dikenali oleh masyarakat Hindu sebagai pesta cahaya,Deepavali atau Diwali ialah simbol kebaikan menumpaskan kejahatan dan cahaya menumpaskan kegelapan. Pada hari ini, kerajaan mengisytiharkan satu hari cuti umum.Hari Deepavali jatuh pada bulan ketujuh dalam kelender Hindu, biasanya pada bulan Oktober atau November.Pada pagi Deepavali, mereka akan bangun awal, untuk upacara mandi minyak sebagai simbol kepada penyucian diri.Kemudian mereka menuju ke kuil untuk bersembahyang.Setelah itu, sepanjang hari mereka akan berkunjung ke rumah saudara dan sahabat handai. 

Perayaan yang tidak kurang pentingnya bagi masyarakat Cina ialah sambutan Tahun Baru Cina.Di Malaysia, cuti umum telah diisytiharkan bagi dua hari pertama untuk Tahun Baru Cina.Pada malam Tahun Baru , kaum keluarga samada dekat atau jauh akan berkumpul di rumah ibu bapa untuk upacara makan besar yang menjadi simbol eratnya ikatan kekeluargaan..Tepat detik tengah malam,mercun dan bunga api akan dibakar, menandakan sambutan Tahun Baru bermula.Apabila hari siang, lilin upacara akan dibakar, pakaian baru yang berwarna merah akan memeriahkan suasana, di samping ucapan ‘Kong Hee Fatt Choy’ akan diucapkan sesama penganut yang bermaksud ‘ semoga tahun ini akan membawa kebaikan’.Tetamu mula berkunjung membawa limau mandarin, yang bermaksud kekayaan manakala tradisi memberi ‘ang pow’ diteruskan kepada kanak-kanak dan orang yang belum berkahwin.


Akhir sekali, perayaan yang disambut oleh majoriti masyarakat Malaysia ialah Hari Raya Aidil Fitri.Kemeriahan Hari Raya ditonjolkan dengan kembalinya beramai-ramai warga kota ke kampong. Upacara yang digelar ‘balik kampung’ ini menyebabkan kota-kota besar menjadi lengang dan jalan raya menjadi sesak. Masing-masing ingin merayakan Aidilfitri bersama ibu bapa dan keluarga. Seluruh keluarga akan bergotong royong menghias rumah dan memasak juadah.Pagi Aidilfitri biasanya akan dimulakan dengan takbir dari masjid-masjid, yang telahpun berlanjutan dari malam sebelumnya. Pagi-pagi lagi semua orang telah bangun,dan biasanya akan mengunjungi pusara kaum keluarga.Kemudian, kaum wanita akan mengemas rumah manakala kaum lelaki akan bersiap ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri. Masing-masing segak dan cantik dengan pakaian baru.Kanak-kanak merupakan golongan yang paling seronok kerana segalanya dari songkok, baju melayu, atau baju kurung hinggakan kasut adalah baru.Selepas mengerjakan solat sunat Aidilfitri, kaum keluarga akan berkumpul untuk bersalaman dan meminta maaf antara satu sama lain. 


Saudari Aslina, ....................


Memandangkan telah panjang lebar saya menulis dalam warkah saya pada kali ini, saya memohon untuk mengundur diri. Semoga kita dapat bertemu lagi dalam bingkisan yang akan datang. Jangan lupa untuk menyampaikan salam saya kepada keluarga saudari. Akhir kata, saya juga memohon kemaafan andainya ada kata-kata saya yang menyinggung hati saudara.................

Sekian, terima kasih.