Jawapan

  • Pengguna Brainly
2016-04-01T16:47:14+08:00
Sains adalah satu kajian secara sistematik berkenaan alam semulajadi dan juga bagaimana alam semulajadi ini memberi kesan kepada kita dan persekitaran. Informasi yang diperolehi melalui kajian secara saintifik dikenali sebagai pengetahuan saintifik. Melalui pengetahuan saintifik ini  banyak pengetahuan serta penemuan baru diperolehi.Aplikasi kepada pengetahuan saintifik untuk kegunaan manusia pula dikenali sebagai teknologi. Manusia menggunakan teknologi dalam setiap aspek kehidupannya. Oleh itu, sains merupakan sebahagian daripada kehidupan seharian kita.           Pelbagai ciptaan berdasarkan sains dan teknologi telah membantu manusia dalam kehidupan seharian. Dengan kemajuan dalam bidang sains dan teknologi ini pelbagai ciptaan telah diperkenalkan untuk memudahkan dan mempercepatkan kerja manusia, di samping memberikan hasil yang lebih bermutu. Ini telah memberi banyak manafaat kepada manusia terutamanya dalam bidang domestik, pengangkutan, pertanian, komunikasi dan perubatan.  BIDANG DOMESTIK            Dalam bidang ini sains membantu manusia melakukan kerja-kerja seharian dengan lebih mudah dan cepat. Banyak masa dapat dijimatkan dan masa ini boleh digunakan untuk memberi tumpuan kepada keluarga dan kerjaya. Contohnya ; periuk memasak nasi elektrik, cerek elektrik dan mesin pengisar mampu membantu para ibu semasa memasak.          Selain daripada itu, mesin pencuci pakaian dan penyedut hampagas ( vacuum cleaner ) pula dapat membantu para ibu meringankan tugas mereka semasa mengemas rumah.Selain daripada itu sains juga menjadikan kehidupan lebih selesa di mana kipas angin atau penghawa dingin dapat menyejukkan bilik yang panas, pelbagai jenis lampu menerangi malam yang gelap dan tilam yang empuk untuk tidur yang lena.
                                         
                           

PENGANGKUTAN
            Sains telah menjadikan pengangkutan lebih mudah, cepat dan lebih selesa. Kapal terbang dapat membantu manusia untuk sampai ke destinasi yang jauh dengan cepat. Ini dapat menjimatkan masa dan dapat mengelakkan manusia letih kerana berada lama di dalam perjalanan. Selain daripada itu ruang dan tempat duduknya  pula direka untuk keselesaan penumpangnya.
  Kereta yang pelbagai jenis dan jenama direka supaya boleh bergerak dengan laju dan licin untuk keselesaan pemandu dan penumpang.Komuter dan monorail merupakan pengangkutan awam yang dapat membantu manusia mengurangkan kesesakan jalan raya.